Economie

Legumele şi fructele proaspete comercializate în Teleorman, de provenienţă necunoscută

Controalele au reliefat că mare parte din comercianţi nu oferă informaţii despre ţara de origine a acestora

În luna iulie 2014, comisarii ANPC au desfăşurat o acţiune tematică de control verificându-se modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţeagroalimentare, depozite şi pieţe en-gros. Au fost controlaţi 744 operatori economici, dintre care la un număr de 574, reprezentând un procent de 77 % din totalul operatorilor controlaţi, au fost constatate deficienţe. În ceea ce priveşte cantitatea controlată, a fost verificată o cantitate de aproximativ 360 tone fructe şi legume proaspete, din care circa 126,6 tone nu se încadrau în prevederile legale.

Principalele abateri constau în comercializarea unor produse având caracteristici neconforme cu prevederile legale, lipsa documentelor de provenienţă,neîncadrarea în cantitatea netă declarată, lipsa informaţiilor obligatorii, respectiv ambalatorul sau expeditorul, produsul, specia sau soiul, daca este cazul, ţara de origine, categoria de calitate, calibrul, precum şi abateri privind afişarea preţurilor.

Conform legislaţiei, informaţiile solicitate în mod special prin standardele de comercializare trebuie să fie prezentate în mod lizibil şi vizibil pe una dintre părţile ambalajului, fie imprimate direct pe colet, astfel încât să nu poată fi şterse, fie pe o etichetă care este parte integrantă din ambalaj sau bine ataşată acestuia. Produsele pot fi prezentate de comerciantul en detail şi neambalate, cu condiţia ca acesta să expună, alături de produsele expuse spre vânzare, un anunţ vizibil şi lizibil, care să indice informaţiile specifice prevăzute în standardele de comercializare cu privire la denumire, ţara de origine a produsului şi clasa de calitate din care acesta face parte. Aceste deficienţe au fost depistate şi în Teleorman la mere roşii Polonia, mere Golden Delicios Italia, morcovi Grecia şi ceapă. De altfel, tot în Teleorman la fructe (banane, piersici, vişine, cireşe, mere, pere, portocale, lămâi, pepeni, struguri, caise) şi legumele (ceapă, cartofi, morcovi, ardei gras roşu şi verde, roşii, castraveţi) lipseau informaţiile privind ţara de origine şi categoria de calitate, în timp ce la roşii import Turcia, morcovi provenienţă Polonia, mere din Italia şi pere import Argentina nu se regăsea traducerea în limba română a informaţiilor de pe etichete. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.