Legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, modificată/ Violeta Răduț: “Este vorba de reglementarea unei situații care putea provoca situații dramatice pentru victimele violenței domestice”

Cu 246 de voturi “pentru”, deputații au adoptat proiectul de lege privind modificarea alin.(1) al art.30 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în urma modificării Hotărârea prin care se soluționează cererea de emitere a ordinului de protecție putând fi supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor. În prezent, în cazul respingerii de prima instanţă, reclamantul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul.

“În acest moment, legislaţia prezintă o sincopă majoră, care poate deveni chiar fatală pentru victimele violenţei domestice. Formularea actuală a normei de la art. 30, alin. (1) din Legea nr. 217/2003 este de aşa natură încât numeroase instanţe de judecată dau posibilitatea declarării apelului doar în acele situaţii în care pe fond s-a pronunţat o soluţie de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecţie. Astfel, în cazul respingerii de către prima instanţa, reclamantul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul. Având în vedere că cele mai recente statistici ale Inspectoratului General al Poliţiei Române ne arată existenţa unui număr anul de 20.531 de cazuri de violenţă în familie (aproximativ unul la fiecare 25 de minute), considerăm că modificarea acestei norme este imperioasă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, mai susțin inițiatorii proiectului de lege, modificarea se impune şi pentru a asigura ambelor părţi drepturile egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecţie, în conformitate cu litera si spiritul art. 16, alin. (1) şi art. 124, alin. (2) din Constituţia României.

“Este vorba de reglementarea unei situații existente în lege care putea provoca situații dramatice pentru victimele violenței domestice. Astfel, deși introducerea ordinului de protecție a venit cu numeroase beneficii pentru victime, se ajungea adeseori în situația ca numeroase instanțe de judecată să dea posibilitatea declarării apelului doar în acele situații în care pe fond s-a pronunțat o soluție de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecție. În acest fel, în cazul respingerii de către prima instanță, reclamantul nu avea o cale de atac a hotărârii, ci numai pârâtul.

Prin modificarea legislativă adoptată, se remediază această situație, în sensul că Hotărârea prin care se soluționează cererea de emitere a ordinului de protecție este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, a precizat deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduț.

Leave a Comment

*

code