Politic

Legea meșteșugarilor tradiționali, adoptată în Parlament/ Violeta Răduț: “Legea răspunde celor mai importante nevoi identificate în acest sector de activitate”

Deputaţii au adoptat, săptămâna trecută, cu 262 de voturi pentru, două voturi contra și 31 de abțineri, proiectul de lege privind meşteşugarii tradiţionali din România, care reglementează cadrul general pentru recunoașterea statutului de meșteșugar tradițional, drepturile și îndatoririle meșteșugarilor tradiționali, precum și organizarea și funcționarea structurilor reprezentative ale meșteșugarilor tradiționali din România, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării și punerii în valoare a meșteșugurilor și a culturii tradiționale.

“Pentru că în România nu mai exista o legislație specifică aplicabilă meșteșugarilor tradiționali, fiind abrogată după Revoluția din 1989, era necesară reglementarea acestei activități, având în vedere nevoia prezervării și promovării meseriilor tradiționale în România.

Astfel că, în ședința Camerei Deputaților de astăzi, am adoptat proiectul de lege privind meșteșugarii tradiționali din România, prin care se stabilește cadrul general pentru recunoașterea statutului de meșteșugar tradițional, drepturile și îndatoririle meșteșugarilor tradiționali, precum și organizarea și funcționarea structurilor reprezentative ale meșteșugarilor tradiționali în România.

Păstrarea meșteșugurilor tradiționale reprezintă expresia fundamentală a identității culturale și sociale a comunităților locale și regionale, iar legea adoptată astăzi răspunde celor mai importante nevoi identificate în acest sector de activitate”, susține deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, unul dintre aleșii care au votat favorabil proiectul de lege.

Astfel, potrivit noilor reglementări, calitatea de meșteșugar tradițional se recunoaște în urma parcurgerii procedurii reglementate de legea adoptată de parlamentari, prin decizie a comisiei speciale pentru verificarea și acordarea statutului de meșteșugar tradițional și prin emiterea unui certificat de meșteșugar tradițional de către Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România.

De asemenea, meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul Național al Meșteșugarilor Tradiționali din România, în scopul expunerii și/sau al comercializării produselor meșteșugărești proprii beneficiază de locuri centrale, special amenajate, în cadrul festivalurilor, târgurilor, bâlciurilor și altor evenimente de profil, organizate la nivel național, regional sau local, în vederea expunerii sau a comercializării produselor meșteșugărești propria.

Mai mult, meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România beneficiază de reducerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri, târguri stradale la alei principale și alte evenimente de profil, unde își expun și/sau își comercializează produsele meșteșugărești tradiționale proprii.

În limitele stabilite prin bugetele proprii ale unităților administrati teritorale, consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale în care domiciliază meșteșugari tradiționali acordă rente viagere respectivilor meșteșugari, numai dacă sunt înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu, conform dispozițiilor legale în vigoare, mai prevede legea adoptată, săptămâna trecută, de Parlament.

Potrivit reglementărilor, renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară și mai mare decât salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii, este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii, mai arată sursa citată.

5 Comments

 1. #RadioErevan

  “Pentru că în România nu mai exista o legislație specifică aplicabilă meșteșugarilor tradiționali, fiind abrogată după Revoluția din 1989…”

  Derutata PSD de Teleorman habar n-are ce voteaza:

  Pl nr. L535/2014
  Propunere legislativă – Legea meşteşugarilor artizani
  Nr. înregistrare:
  – Senat: L535/09.09.2014
  – Camera Deputatilor: 110/02.03.2015
  Procedura legislativa: cf. Constitutiei revizuita în 2003
  Camera decizionala: Camera Deputatilor
  Termen adoptare: 45 zile pentru Senat ca prima Camera sesizata
  Tip initiativa: Propunere legislativa

 2. INTR-adevăr umbra Duamnei pe acest site a dispărut in soare.
  Astazi a primit un nou CNP de la patronul ziarului.
  Chiar și așa, patroane, Duamna radiaza de inteligenta asimptomatică.

 3. Stilul “Derutatei” PSD de Teleorman, din mediul online a ajuns într-o stare ce nu mai îngăduie tăcerea cu care a fost primit până acum.
  Votează pentru pensii speciale pentru meșteșugari , însă Votează cu JOSnicie împotriva producătorilor autohtoni- Legea 28/2020!

  Fără eleganță!
  Nu există om atât de deştept încât să îl convingă pe un prost că e prost!

 4. #adevarulinpolitica

  Respect pentru meșteșugari!
  Personal, îi respect în mod deosebit pentru munca de migală și pentru frumusețea produselor realizate. Port cu mare plăcere una din creațiile lor vestimentare!

  Violeta Răduț, te simți bine când ne minți?!

  Parlamentarii au prevăzut prin lege o nouă risipă de bani de la bugetul statului, sub forma unor venituri de care va beneficia ”breasla meșteșugarilor”.
  Rentele atribuite pot fi asimilate unor pensii speciale?!
  “(…) Renta atribuită în condițiile alin.(l) este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii.”
  Dar ce să vezi…. după scandalul pensiilor speciale, amendamentul a fost modificat.
  Nu mai e o pensie specială! Este o indemnizație dată pe 5 ani de către primari.
  Articolul din lege spune că indemnizația trebuie să fie mai mare de un salariu minim, dar nu poate depăși un salariu mediu pe lună.
  În timp ce noi plătim jumătate din salariu, taxe și impozite precum și TVA sau accize pentru bunurile cumpărate, statul va plati un salariu celor care vor avea certificat de meșteșugar, timp de 5 ani, și care, evident, poate fi reînnoit pentru încă 5 ani.
  Proiectul votat nu precizează estimarea numărului de persoane și nici impactul bugetar!

  În concluzie….va fi promulgat acest proiect de lege?!

  “Bravos naţiune! Halal să-ţi fie!” I.L. Caragiale
  Cum să avem un stat de drept, când parlamentarii încălcă cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?
  P.S. Parlamentarii PSD sunt generoși cu banii altora- mai ales cu banii contribuabililor.

 5. Observator

  Procedura care sterge din creier “amintirile” urate!
  Redactia ziarului a “Radiat” istoricul articolelor ‘semnate ” cu poza Violetei Răduț!
  O premiera in lumea MASS- Media!
  Urmele au ‘rămas” pe Facebook!😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.