Eveniment

Lecţie modernă de patriotism, oferită de elevii din şcolile şi liceele alexăndrene

IMG_2294Concursul organizat joi, 28 noiembrie, de Primăria Alexandria sub genericul “1 Decembrie-moment istoric”, în cadrul căruia unităţile de învăţământ alexăndrene au pregătit momente artistice, s-a bucurat de un real succes. Toate şcolile cu clasele I-VIII şi liceele intrate în competiţie s-au pregătit cu seriozitate şi au impresionat juriul din care au făcut parte personalităţi marcante ale teatrului şi filmului românesc. Cătălin Saizescu, actriţa Magda Catone,  Andreea Borţun – coordonatorul Festivalului Ideo Ideis, Valeria Gherghe – inspectorul şcolar general, şi Cătălin Borţun – muzeograf, au fost cei care vor trebui să hotărască cui vor fi acordate premiile puse la bătaie de organizatori, misiune extrem de grea având în vedere prestaţia foarte bună a tuturor participanţilor.

Deşi au avut titluri diferite, momentele artistice prezentate de toate unităţile de învăţământ alexăndrene participante s-ar putea încadra sub titlul ales de Şcoala Gimanzială “Mihai Viteazul”, respectiv “Lecţia de patriotism”, elevii, fie că fac parte din ciclul primar, gimnazial sau liceal, cu toţii oferind o adevărată lecţie modernă de patriotism, în acelaşi timp dovedind multă seriozitate în tratarea acestui subiect, mult talent şi multă dăruire.

“Mi s-a părut ceva nou şi original, pentru că fiecare a avut amprenta personală, fiecare şcoală, liceu şi-a pregătit un scenariu propriu, diferit de al celorlalţi. În câteva am recunoscut ca sursă aceeaşi temă, legat de o mamă care şi-a pierdut fiicele şi lupta pentru a le aduce acasă, această parabolă care ne povesteşte de felul în care s-a întregit România, însă au folosit mijloace foarte diferite, cuprinzătoare şi de suflet şi mă bucur că putem să ne amintim de fiecare în parte cu tuşa personală”, a declarat Magda Catone, concluzionând că pentru ea a fost “o zi câştigată”.

În ceea ce priveşte jurizarea, Magda Catone a declarat: “Va fi rodul unei discuţii pentru că avem probabil păreri comune, dar vom avea şi păreri personale. Hotărârea e a juriului, nu a mea personală”.

Impresionat de modul în care s-au exprimat copiii alexăndreni în cadrul acestui concurs, regizorul Cătălin Saizescu a declarat: “Este foarte interesant pentru că este prima dată când particip la un astfel de juriu al unui concurs în care trebuie să aleg între copii. Am rămas surprins şi pentru mine acest periplu prin şcoli a fost mai mult decât un periplu pentru jurizare a unui concurs de 1 Decembrie a fost şi un soi de casting, fiindcă am găsit nişte talente native remarcabile. Am rămas uimit pot să spun”.

Câştigătorii concursului iniţiat şi organizat de Alexandra Drăguţ, reprezentanta compartimentului Cultură din cadrul Primăriei Alexandria, vor fi premiaţi astăzi în cadrul unei festivităţi ce va avea loc la primăria municipiului, începând cu ora 11.00. Vor fi acordate premii pentru fiecare categorie de vârstă: cls. I-IV, cls. V-VIII, cls. IX-XII. Copiii câştigători, la toate categoriile din concurs, vor merge şi vor viziona la un teatru din Bucureşti, o piesă de teatru, adecvată vârstei. Unităţile de învăţământ câştigătoare, la toate categoriile vor primi: locul I – calculator; locul II -videoproiector; locul III – imprimantă. Cea mai reuşită punere în scenă, la categoria liceu, va fi prezentată, într-un moment artistic în ziua de 1 decembrie în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale la Alexandria. (M.D.)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.