La sfârşitul săptămânii, liberalii îşi aleg conducerea. 104 delegaţi din PNL Teleorman vor vota noul preşedinte al partidului

Liberalii au intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru alegerile interne ce vor avea loc la finalul acestei săptămâni. Sâmbătă, 17 iunie, în cadrul congresului care va fi organizat la Romexpo, în prezenţa a 5.000 de delegaţi va fi ales noul preşedinte al PNL, punându-se astfel capăt unei perioade de mai bine de doi ani de conducere interimară.

Din organizaţia din judeţ a liberalilor vor participa la congres 104 delegaţi, 95 de delegaţi aleşi şi 9 delegaţi de drept, printre care parlamentarii de Teleorman, preşedinţii organizaţiilor de tineret, femei şi pensionari, dar şi membrii Biroului Permanent Naţional.

În cursa pentru conducerea partidului s-au înscris Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă, moţiunea celui din urmă fiind invalidată însă, întrucât nu a primit spijinul a cel puţin zece organizaţii, aşa cum prevede statutul formaţiunii. În cursa pentru preşedinţia PNL au rămas, aşadar, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

”În urma votului organizat la nivelul filialelor PNL, în cadrul Comitetelor Directoare Judeţene, moţiunile susţine de Ludovic Orban (“Partidul Naţional Liberal- Forţa Dreptei”) şi de Cristian Buşoi („PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică!”) au îndeplinit condiţiile statutare pentru a fi supuse dezbaterii şi votului în cadrul Congresului PNL din 17 iunie. Moţiunea susţinută de Viorel Cataramă (”Politica naţională – Calea liberală”) nu a întrunit condiţiile statutare pentru a fi spusă dezbaterii şi votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Judeţene din cel puţin 10 filiale PNL, conform art. 72, alin. 1 din Statutul PNL”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PNL.

Totodată, Comisia de Organizare a Congresului PNL a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea susţinerii moţiunilor la lucrările Congresului, primul fiind Cristian Buşoi, urmat de Ludovic Orban, fiecare moţiune având alocate câte 60 de minute.

Potrivit regulamentului, pentru ca un candidat să îşi poată depune candidatura la şefia PNL are nevoie de cel puţin 35 de semnături din partea membrilor PNL, care constituie grupul de promovare, iar, după depunere, cel puţin 10 filiale trebuie să valideze moţiunea, prin vot în Colegiul Director Judeţean (CDJ), format din BPJ, preşedinţii organizaţiilor locale de pe raza judeţului respectiv şi primarii membri PNL.

În acest sens, liberalii teleormăneni s-au reunit în şedinţa Comitetului de Coordonare Judeţean, joi, 8 iunie, pentru a decide pe mâna căruia dintre candidaţii la preşedinţia partidului va merge PNL Teleorman. În cadrul şedinţei au votat 64 de liberali, iar cele mai multe voturi, respectiv 45, au fost în favoarea moţiunii liberalului Ludovic Orban, în timp ce moţiunea secretarului general al PNL Cristian Buşoi a primit numai 29 de voturi.

Pe de altă parte, acelaşi regulament prevede că o filială poate valida mai multe moţiuni, dar nu poate da mandat imperativ delegaţilor la Congres pentru a vota sau nu o anumită moţiune.

Astfel, nu este o regulă ca, dacă decizia luată în Comitetul de Coordonare Judeţean este de susţinere a candidatului Orban, toţi delegaţii care vor participa la Congres să-l şi voteze pe acesta.

De asemenea, în cadrul Congresului este ales doar preşedintele PNL, prin alegerea moţiunii depuse. Celelalte funcţii se vor alege ulterior, în cadrul Consiliului Naţional. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code