ITM a primit peste 235 de petiţii anul trecut, cele mai multe privind neplata drepturilor salariale

Inspectorii de muncă au primit spre soluţionare 235 de petiţii pe parcursul anului trecut, cele mai multe, respectiv 105, privind neplata drepturilor salariale, se arată în raportul instituţiei pe 2017.

Totodată, ITM Teleorman a înregistrat şi 29 de petiţii privind munca la negru şi alte 22 privind neplata orelor suplimentare.

Alte probleme sesizate au fost cele referitoare la neoperarea contractului/ deciziei de încetare în REVISAL (2 petiţii), concedierea abuzivă (6 petiţii) sau refuzul eliberării adeverinței de salariat (19 petiţii).

Şi alte aspecte prevăzute de legislația în vigoare, ca oprirea abuzivă a garanției materiale, suspendarea abuzivă a contractului de muncă, calculul eronat al salariului, comportamentul abuziv al angajatorului sau neplata concediilor medicale, au făcut obiectul a 52 de petiţii înregistratre de ITM Teleorman în anul 2017.

“Pentru rezolvarea acestora s-a desfăşurat o activitate complexă, constând în efectuarea de controale la societățile reclamate, verificarea de documente şi discuţii directe cu petenţii. Astfel, operaţiunile de control efectuate în baza sesizărilor care s-au dovedit întemeiate, au condus la sancţionarea contravenţională a angajatorilor vinovați. În vederea soluționării aspectelor relevate de petenți, inspectorii de muncă au dispus măsuri de respectare a prevederilor legale încălcate”, se arată în raportul ITM Teleorman pe anul 2017. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code