Economie

ITM a controlat 12 unităţi sanitare din judeţ, unde a găsit 18 deficienţe

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman tocmai a încheiat o acţiune din programul propriu al Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman pentru anul 2013, desfăşurată sub denumirea de “Acţiune de conştientizare privind un mediu de muncă sigur în activitatea de asistenţă medicală”.

Conform Metodologiei de desfăşurare a acestei acţiuni, în data de 24.09.2013, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman s-a organizat sesiunea de informare şi conştientizare privind necesitatea evaluării riscurilor biologice de la locurile de muncă, în perioada octombrie – noiembrie 2013 au fost efectuate vizite de control, iar în data de 10.12.2013, la finalul acţiunii, s-a organizat o şedinţă de evaluare a rezultatelor obţinute, cu participarea reprezentanţilor unităţilor controlate.

Au fost controlate un număr de 12  unităţi sanitare cu un total de 2.413 lucrători. Au fost identificate un număr de 18 deficienţe, pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, au fost dispuse 18 de măsuri de remediere a deficienţelor, cu termene de realizare bine definite. Dintre cele mai frecvente deficienţe înregistrate în timpul controalelor se numără neasigurarea cunoaşterea de către  toţi lucrătorii a măsurilor din planul de prevenire şi protecţie, nu este efectuat controlul medical periodic cu medic de medicina muncii pentru toţi lucrătorii, neasigurarea instruirii din fişele cu date de securitate ale substanţelor folosite la dezinsecţie, precum şi nerealizarea semnalizării de securitate şi sănătate în muncă.

În cadrul şedinţe de evaluare a rezultatelor obţinute s-au deybătut o serie de probleme, respectiv cele privind deficienţele constatate în timpul controlului şi măsurile dispuse pentru remedierea deficienţelor constatate, sancţiunile aplicate, probleme specifice acestui domeniu de activitate, analiza gravităţii şi frecvenţei evenimentelor din acest domeniu de activitate, dar şi despre modul concret şi eficient în casre pot fi efectuate unele controale care să îşi atingă scopul propus, respectiv acela de reducere a evenimentelor şi îmbolnăvirilor profesionale.

De altfel, în cadrul acţiunii, s-a pus accent pe obiectivele acesteia privind creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea asigurării şi respectării prevederilor legale în vederea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lor, rezultate sau care pot să rezulte din expunerea la agenţi biologici, creşterea gradului de conştientizare a lucrătorilor în ceea ce priveşte riscurile activităţilor care   implică manipularea agenţilor biologici, stabilirea măsurilor care se impun, pentru implementarea şi urmărirea principiilor generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor şi eliminarea sau ţinerea sub control strict a factorilor de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.