IPJ Teleorman: Atenție la folosirea numărului unic de urgență 112!

Nu toată lumea înțelege că numărul unic de urgență 112 este folosit pentru semnalizarea situațiilor de urgență, ce pun în pericol viața ori bunurile oamenilor, astfel că mai există persoane care aleg să se joace cu resurse financiare, cu instituții și, mai ales, cu vieți. O astfel de situație a avut loc, luni, 30 iulie, în orașul Zimnicea, când un vechi “client” al Poliției a pus pe drumuri autoritățile, după ce a semnalat la 112 un accident rutier cu victime, care s-a petrecut, de fapt, doar în imaginația sa.
Reprezentanții IPJ Teleorman fac, încă o dată, apel la cetățeni să folosească în mod rațional numărul unic de urgență 112, pentru că, atunci când o persoană îl apelează pentru a semnala o situație de urgență închipuită, cel mai probabil există cel puțin o altă persoană care chiar are nevoie de ajutor.

“În data de 30.07.2018, ora 23,31, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman a fost sesizat, prin redirecţionarea unui apel SNUAU 112, de către un cetăţean, despre producerea unui accident grav în care au fost implicate două autoturisme, cu șase victime. Având în vedere gravitatea evenimentului sesizat, efective din cadrul I.P.J. Teleorman, Poliţia oraş Zimnicea și I.S.U. Teleorman au intrat în alertă şi s-au deplasat la locul indicat de apelant, dar spre surprinderea tuturor s-a constat că “accidentul” sesizat nu s-a produs, deşi în acel moment poate un alt cetăţean de pe raza judeţului avea nevoie de ajutor.

Persoana care a sesizat evenimentul nu a mai răspuns la telefon şi, în urma cercetărilor, s-a reuşit localizarea şi identificarea acesteia, un cetăţean din oraşul Zimnicea, în vârstă de 33 ani, “vechi client al poliţiei”, cercetat în numeroase dosare pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat.

Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor OG 34/2008 art. 32 lit. a cu suma de 1.000 lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă.

Informăm cetăţenii judeţului cu privire la folosirea numărul unic de urgenţă 112, conform prevederilor OG 34/2008 că ,, numărul unic de urgenţă este folosit în vederea preluării şi alertării directe a echipajelor de intervenţie, asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare în soluţionarea urgenţelor”.

Numărul unic pentru apelurile de urgenţă se folosește atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Teleorman.

Leave a Comment

*

code