Ion Mănica, primarul comunei Dobroteşti: “Eu lucrez cu oamenii din comună ‹‹ca de la om la om››”

– Domnule primar, se spune că oamenii din Dobroteşti sunt destul de duri, chiar răi. Cât este de greu să fii primar, într-o asemenea comună?

– Este o impresie falsă, locuitorii din comuna Dobroteşti nu sunt nici duri, şi nici răi. Este o impresie total falsă. Ei doar muncesc mult şi din greu şi vor ca munca lor să fie respectată şi apreciată, să nu li se fure nimic, vor să se afirme, iar acolo unde este nevoie sunt şi darnici şi săritori la necaz.

– Şi dumneavoastră, cum sunteţi, ca primar la Dobroteşti?

– Depinde de ce înţelege fiecare despre ce înseamnă să fii primar. Pentru mine, în prezent, nu este o problemă dificilă. Ceea ce este mai greu este relaţia cu unii oameni. Comuna Dobroteşti este una dintre cele mai mari aglomerări rurale din judeţ, are 4.500 de locuitori. Fiecare locuitor are problemele lui şi vrea să şi le rezolve şi, ca urmare, se adresează primarului. Or, dacă eu ca primar nu pot să găsesc, pe de o parte calea de comunicare cu el în mod normal, iar pe de altă parte rezolvarea, el, cetăţeanul care mi s-a adresat, mă consideră imediat “nu e bun, bă, primarul, nu e în stare să mă rezolve”, fără însă să înţeleagă că poate ceea ce vrea el mă depăşeşte şi pe mine, pentru că nu am cadrul legal să fac aşa cum îmi cere el. Şi să ştiţi ca la ţară, deci şi la Dobroteşti, oamenii, de obicei, vin la primărie cu multe probleme de nerezolvat. De pildă, chiar dacă are o hotărâre judecătorească  nefavorabilă lui într-o anumită cauză, vine la  mine să-i rezolv problema trecând chiar peste hotărârea respectivă. Îi spun că nu se poate, dar tot nu înţelege. Şi atunci, eu ce fac?…

– Chiar, ce faceţi?

– Nimic altceva decât să stau de vorbă cu el, să-i iau hârtiile pe care le are şi, la rândul meu, să discut mai departe să vedem ce este de făcut. Nu poţi să-l laşi aşa pe om. Dacă reuşesc e foarte bine, dacă nu, îi explic punct cu punct, omul înţelege până la urmă şi atunci amândoi hotărâm să lăsăm speţa respectivă în aşteptare până când se iveşte cadrul legal de rezolvare. Şi să ştiţi că chiar există asemenea posibilităţi.

– Nu încercaţi în asemenea situaţii să vă impuneţi autoritatea de primar?

– Nu. Şi ce să-i spun cu această autoritate. Pleacă, omule, de aici că nu am ce-ţi face? Când ai făcut aşa ceva ţi-ai pierdut autoritatea funcţiei, dar şi ca om, nu te mai consideră că eşti alături de el şi că eşti primarul de care el are nevoie şi pentru care te-a şi votat.

– Apropo, câte voturi aţi avut la alegerile din 2016?

– 1.692 de voturi, ceea ce a însemnat, ca procent, aproape 82 la sută.

– Dar în 2012, când aţi câştigat primul mandat?

– Peste 1.400 de voturi, dar ca procent a fost mai mic, respectiv 67 la sută.

– Oamenii din Dobroteşti sunt recunoscuţi şi ca buni gospodari, bogaţi. Cred că aveţi cele mai multe vile şi case noi din judeţ .

– Da, aşa este. Sunt oameni muncitori, aşa cum vă spuneam, nu stau de scandaluri sau certuri. Sunt întreprizători, au firme, au ferme, au animale, multe animale şi, ca urmare, o stare materială bună şi foarte bună. Ne străduim să impunem ca produse tradiţionale telemeaua de Dobroteşti, pastrama de Dobroteşti şi chiar brânza de capră. De asemeanea, avem un parc auto mare de mijloace de transport comercial, în principal tiruri, cel mai mare număr de tiruri din judeţ.

– La Dobroteşti s-au făcut printre primele vile din judeţ, încă înainte de 1990. Familia profesorului Miţă a construit-o chiar printre primele…

– Da, aşa este.

– Domnule primar, dumneavoastră v-aţi făcut casă nouă, respectiv vilă, una mare şi impunătoare? Ce maşină aveţi?

– Am o casă construită cu un nivel, iar maşină nu am. Ştie toată comuna lucrul acesta. Eu şi familia mea trăim în condiţii decente.

– Şi ce zice familia? De ce nu vă faceţi o casă şi mai mare şi să vă luaţi o maşină de marcă?

– Suntem mulţumiţi toţi, şi eu, şi soţia, şi copiii cu ce avem. Fiecare îşi vede de treaba lui în gospodărie, unul din copii este student. Ce să vă spun, nu avem şi nu ne dorim nimic deosebit…

– Dacă dumneavoastră vă purtaţi frumos cu oamenii din comună, nu sunteţi încrezut cum se spune, ei, locuitorii comunei cum se poartă cu dumneavoastră?

– Bineînţeles, normal, cum mă port şi eu cu ei. Stăm de vorbă când ne întâlnim despre tot ceea ce ne interesează, ne ajutăm când este nevoie, pentru că şi eu, ca gospodar, am nevoie de ajutor câteodată, suntem o comunitate normală, care ne înţelegem pentru că fiecare vrem să avem o situaţie materailă, aşa cum spuneam, bună şi foarte bună. Alegerea mea ca primar de două ori, până acum, este rezultatul unei apropieri de toţi locuitorii comunei. Eu lucrez cu oamenii din comună “ca de la om la om”, cum se spune în popor.

– În perspectiva alegerilor de peste doi ani, veţi mai candida pentru funcţia de primar?

– Da, cred că da. Să fim sănătoşi şi să ne ajute Dumnezeu să fie bine şi voi candida dacă voi simţi că şi oamenii mă vor primar în continuare. Dacă voi reuşi, în tot acest timp, care a mai rămas până la alegeri, să am relaţii bune cu oamenii, de ce nu, chiar pentru încă două mandate? Am doar 46 de ani şi, dacă voi fi sănătos, sunt sigur că pot face multe lucruri bune pentru locuitorii comunei, pentru toţi cei care muncesc şi trăiesc în Dobroteşti.

Gh. Paraschiv

Leave a Comment

*

code