Social

Învăţământ profesional de trei ani în cinci licee teleormănene

Monica DUMITRESCU

Potrivit planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, cinci unităţi de învăţământ teleormănene organizează admitere pentru învăţământ profesional de stat cu durata de trei ani. Numărul total al locurilor disponibile pentru această formă de învăţământ la nivelul judeţului Teleorman este de 196 la care se adaugă alte 14 locuri rezervate pentru candidaţii de etnie romă.

Cele mai multe locuri, 84 (3 clase) sunt disponibile la Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede, toate pentru calificarea profesională mecanic auto. Tot în Roşiorii de Vede mai sunt disponibile 28 de locuri (o clasă) cu specializarea mecanic agricol la Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă”.

Clase pentru învăţământ profesional de trei ani vor mai fi înfiinţate anul acesta doar la cele două licee tehnologice din municipiul Alexandria. Astfel, Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) din municipiul reşedinţă de judeţ are disponibile anul acesta 56 de locuri în două clase, una cu specializarea mecanic auto, cealaltă cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (fostul Agricol) din Alexandria înfiinţează pentru această formă de învăţământ o clasă cu 28 de locuri având specializarea horticultură.

Pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani absolvenţii de clasa a VIII- a din acest an sau din seriile anterioare.

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care şcolarizează învăţământ profesional de trei ani se face în trei etape, prima în 8-15 iunie. Admiterea se face pe baza mediei de admitere în care media la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% iar media claselor V-VIII de 25%, în cayul în care numărul candidaţilor este cel mult egal cu numărul locurilor disponibile. În cazul în care numărul candidaţilor este mai mare comparativ cu numărul locurilor disponibile va fi introdusă o probă suplimentară, rezultatul acesteia urmând să fie întrodus în calculul mediei de admitere.

Învăţământul profesional de trei ani a fost introdus începând de anul trecut. Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează acestă formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practica. Avantajul pentru cei care urmează cursurile profesionale este că la terminarea studiilor, primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp. Mai mult decât atât, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.