Învăţământ profesional de trei ani, în cinci licee din Teleorman

Şi în acest an, elevii care vor să înveţe o meserie se pot înscrie direct la şcoala profesională după Evaluarea Naţională, unde vor studia timp de trei ani. Absolvenții claselor a VIII-a din unitățile de învățământ gimnazial își pot continua studiile atât în învățământul dual, cât și în învățământul profesional de stat, iar după absolvire pot urma cursurile învățământului liceal, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județul Teleorman.

Astfel, în ceea ce priveşte învăţământul profesional, pentru anul şcolar 2018-2019 sunt propuse 10 clase, la cinci unităţi de învăţământ din judeţ. Astfel, pentru  Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria sunt propuse două clase a câte 28 de locuri, pentru calificările profesionale comerciant-vânzător şi brutar-patiser-preparator produse făinoase, în timp ce pentru Liceul Tehnologic Nr. 1 Alexandria sunt propuse alte două clase a câte 28 de locuri, pentru calificările profesionale mecanic auto şi exectrician  exploatare joasă tensiune.

Pentru Liceul Tehnologic „Emil Racoviță” Roșiori de Vede sunt propuse trei clase, dintre care două clase cu 56 locuri pentru calificarea profesională mecanic auto şi una cu 28 locuri pentru calificarea profesională mecanic agricol, în timp ce pentru Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Roșiori de Vede sunt propuse două clase cu 56 locuri pentru calificarea profesională mecanic auto.

De asemenea, o clasă cu 28 de locuri este propusă şi pentru Liceul Teoretic Videle, pentru calificarea profesională mecanic utilaje și instalații în industrie.

Învățământul profesional de stat, ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, se organizează în unitățile de învățământ care încheie contracte-cadru cu operatorii economici

Pe de altă parte, la nivelul judeţului Teleorman va fi, în anul școlar 2018-2019, o singură clasă de învățământ dual. Astfel, potrivit informării Inspectoratului Şcolar Judeţean, clasa de învăţământ dual va avea 23 de locuri, 12 pentru calificarea profesională de mecanic agricol şi 11 locuri pentru ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație publică, şi va fi organizată la Liceul Tehnologic „Sf. Haralambie” Turnu Măgurele.

Învățământul dual, ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, se organizează, la inițiativa și la solicitarea operatorilor economici interesați, în baza unui contract de parteneriat încheiat între operatorul economic/asociații de operatori economici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea școlară. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code