Politic

Interviu – Teodor Stolojan: “Noi considerăm că PDL e mobilizat să obţină 20% la europarlamentare”

Carmen Dumitrescu
Alegerile europarlamentare mobilizează, în această perioadă, toate numele grele ale politicii naţionale, în dorinţa ca partidele reprezentate să fie cât mai bine evaluate de către populaţie. În ceea ce priveşte Partidul Democrat Liberal, acesta a considerat că pe primul loc pe lista candidaţilor la europarlamentare trebuie să se afle o personalitate politică credibilă şi preciată, astfel că s-a optat pentru Teodor Stolojan. De aceea, pentru a afla care sunt ambiţiile sale electorale, dar şi care sunt perspectivele PDL, prin prisma uneia dintre personalităţile marcante ale formaţiunii politice, l-am contactat pe Teodor Stolojan, care a avut amabilitatea de a ne răspunde în exclusivitate.

Din perspectiva unui europarlamentar, cum explicaţi oamenilor necesitatea ca ei să se prezinte la urne pe 25 mai, prin prisma rolului pe care reprezentarea la nivel european o are pentru viaţa lor cotidiană?
Uniunea Europeană are trei instituţii fundamentale. Dintre ele, Parlamentul European este singura instituţie în care sunt reprezentaţi cetăţenii europeni, care au şansa de a-şi alege reprezentanţii prin vot şi atunci consider că e important ca oamenii să cunoască acest prim aspect. Al doilea argument pe care îl ofer celor interesaţi de importanţa acestor alegeri este acela că în Parlamentul European se aprobă reglementările europene şi fondurile europene care au un impact major asupra vieţii noastre cotidiene. Drepturile românilor de peste hotare sunt şi ele reprezentate acolo. Tot în P.E. se aprobă fondurile europene pentru agricultură şi oamenii din Teleorman ar trebui să fie foarte interesaţi de acest aspect, apoi sunt subvenţiile pentru dezvoltarea rurală şi alte elemente cu finalităţi asupra dezvoltării comunităţilor locale.
Cum vedeţi viitorul PDL de după europarlamentare? Există posibilitatea unei consolidări sau a unor alianţe necesare pentru câştigarea următoarelor teste electorale?
Foarte recent, firma care face evaluări pentru PDL a făcut public un sondaj de opinie, care arată că PDL a ajuns la 16%, fiind cel de-al doilea partid, în intenţia de vot a românilro, după PSD. Aşadar, vom fi al doilea partid ca importanţă la nivel naţional şi toate celelalte partide se vor situa în preferinţele populaţiei după noi şi PSD. Eu cred că vorul de pe 25 mai va arăta forţa partidelor de centru dreapta din România şi cred că de pe 26 mai încolo vor fi deschişi către negocieri cu orice partid de centru-dreapta, pentru a câştiga preşedinţia României.
Care sunt aşteptările dumneavoastră, cu privire la scorul pe care candidaţii PDL îl vor obţine în aceste alegeri a nivel naţional?
Noi considerăm că PDL este mobilizat să obţină un scor de 20% la alegerile europarlamentare din acest an.
Care sunt speranţele dumneavoastră cu privire la rezultatul pe care PDL îl va obţine în Teleorman?
Nu pot da un pronostic pentru Teleorman. Nu pot face acest lucru şi pentru că acest judeţ are un specific, pe care îl întâlnim şi la alte judeţe dominate de PSD: diferenţa uriaşă de nivel de trai între pătura de jos şi cea de sus. Dar cred, tocmai pe fondul acestei subdezvoltări, pe care eu o consider aproape premeditată, că oamenii de acolo vor reevalua alternativele pe care le au în alegeri.
Veţi deveni, graţie locului pe care îl ocupaţi pe lista candidaţilor, europarlamentar. Care sunt intenţiile dumneavoastră pentru viitorul mandat?
Am trei tipuri de obiective pentru viitorul mandat: consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană, dezvoltarea Uniunii Europene în privinţa unor alte tipuri de integrare (de pildă, o Piaţă Unică a Energiei) şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.
Când vă aşteptăm în Teleorman?
Marţea viitoare, pe 20 mai, voi fi în Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.