Eveniment

Interviu – Mioara Comana: “Nu ştiu la alţii, dar pentru noi această trecere în subordinea Consiliului Judeţean reprezintă un real succes”

Carmen Dumitrescu

Descentralizarea din domeniul Sănătăţii rămâne încă un subiect care trezeşte atât controverse, cât şi nelinişti. Dorinţa Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa DSP-urile începând cu data de 15 martie 2013 i-a speriat atât pe angajaţii respectivelor instituţii, cât şi pe oamenii care au înţeles că o astfel de măsură ar duce la fund sistemul de sănătate autohton, şi aşa destul de lovit de privaţiunile recesiunii economice. Lucrurile s-au schimbat, însă, graţie eforturilor făcute în special de la nivelul judeţului Teleorman, directorul DSP, Mioara Comana implicându-se activ, prin propuneri, în procesul de elaborare a legislaţiei în domeniul descentralizării în Sănătate. Tocmai de aceea am provocat-o la o discuţie pe această temă, încercând să aflăm care au fost variantele descentralizării din Sănătate şi cum va arăta sistemul, după ce vom putea discuta despre regionalizare. Directorul DSP, Mioara Comana ne-a răspuns la întrebări, fără a uita să menţioneze rolul esenţial al vicepremierului Liviu Dragnea şi a premierului Victor Ponta în menţinerea DSP-urilor la nivel national şi în transferul deciziei în Sănătate autorităţilor judeţene, mai în măsură să susţină problemele specifice ale fiecărui judeţ decât ar fi fost guvernul.

 

Aţi trecut printr-o perioadă agitată, atât dumneavoastră, cât şi angajaţii DSP Teleorman. Cum aţi perceput această perioadă şi care au fost variantele descentralizării în Sănătate care vi s-au părut cele mai neinspirate?

De fapt, perioada a început pe 3 ianuarie 2013, când ministrul Sănătăţii a anunţat decizia de desfiinţare a DSP-urilor începând cu 15 martie 2013, având ca principală justificare faptul că se face o economie de 50 de milioane prin desfiinţarea acestor “structuri comuniste”, uitând faptul că tocmai aceste structuri coordonează activităţile medicale din tot judeţul. La momentul acela, salariaţii DSP Teleorman au adresat un memoriu către vicepremierul Liviu Dragnea şi premierul Victor Ponta, în care explicau că activitatea DSP este extrem de necesară şi faptul că economia financiară  rezultată din reorganizarea Direcţiilor de Sănătate Publică şi redirijarea banilor spre pacient poate aduce satisfacţii omului bolnav, dar şi insatisfacţie omului sănătos care va fi privat fie de cantitatea, fie de calitatea de servicii preventive de care a beneficiat anterior. Mai mult, acuzaţiile de birocratizare ale Direcţiilor de Sănătate Publică nu sunt fondate. Direcţiile de Sănătate Publică au fost construite ca structuri deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii, cu număr de personal şi structură organizatorică aprobate de Ministerul Sănătăţii, cu rol executiv, care au aplicat politicile stabilite la nivel central, politici care au fost aplicate când în favoarea, când în defavoarea activităţii preventive, ceea ce a determinat, de regulă, un volum mare de activitate pentru un număr redus de profesionişti. În acelaşi memoriu, noi am cerut vicepremierului Liviu Dragnea să ne treacă în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman.

 

Cum aţi decis să vă implicaţi şi care a fost reacţia de la Bucureşti în acest sens?

Decizia iniţială a fost, practic, a colegilor care mi-au cerut ajutorul, aşa că n-am putut rămâne indiferentă. Reacţia de la Bucureşti a fost normală. Atunci când se anunţa intenţia de reformare a sistemului Sănătăţii, noi făceam propuneri vicepremierului Dragnea, propuneri care au fost ascultate. Şi acesta este un lucru deosebit de important, pentru că oamenii din Teleorman şi din întreaga ţară trebuie să fie convinşi de faptul că nu i-au acordat votul degeaba lui Liviu Dragnea, acesta răspunzând de fiecare dată propunerilor noastre în mod favorabil, dacă ele erau justificate şi susţinute argumentat.

 

Care este acum, potrivit noii legislaţii, soarta Direcţiilor de Sănătate Publică şi cum va sta situaţia cu DSP Teleorman?

La momentul acesta, practic, noi ne desfăşurăm activitatea ca şi până acum, suntem o instituţie cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Judeţean, dar ne ocupăm strict şi ne stabilim la nivel judeţean priorităţile. Nu fac un secret din faptul că cele două priorităţi vor fi  bolnavii de TBC şi bolnavii de cancer şi atunci ne-am propus ca partea informativă a acestor două programe să fie susţinută door-to-door, ne propunem să mergem din casă în casă ca să explicăm riscurile şi măsurile preventive. Apoi, partea de tratament din cadrul celor două programe va fi o prioritate. Vreau să vă mai spun că mi-a produs o mare fericire această trece în subordinea autorităţii judeţene, pentru că acum avem şi posibilitatea de a accesa fonduri europene. O să prezentăm Consiliului Judeţean un memoriu prin care să le solicităm accesarea de fonduri pentru dezvoltarea activităţii laboratorului de investigaţii din cadrul DSP Teleorman.

 

Cum credeţi că vor decurge lucrurile pentru Sănătatea teleormăneană de acum înainte?

Lucrurile vor decurge mai bine. Vă dau un exemplu. Vicepremierul Liviu Dragnea vorbea, foarte corect, despre mai multe niveluri ale deciziei. De pildă, aveam nevoie acum să achiziţionez materiale sanitare, reactivi ca să

desfăşurăm eficient activitatea de monitorizare a apei potabile. Pentru atingerea acestui obiectiv era nevoie de repetate drumuri la Ministerul sănătăţii, unde ministrul de obicei îmi aproba cererile iar apoi lucrurile se blocau la nivelul mai multor angajaţi din instituţie. Acum e simplu. Drumul e scurt până la Consiliul Judeţean, oamenii înţeleg că această comunitate are nişte nevoi specifice şi vrea să le remedieze. Preşedintele Consiliului Judeţean asta reprezintă: comunitatea. Aşa că de acum ne va fi mai uşor să obţinem acele elemente necesare funcţionării eficiente, mai cu seamă că banii sunt din venituri proprii, nu din veniturile Consiliului judeţean. Mai mult, trebuie să fac şi menţiunea că preşedintele Consiliului judeţean, Adrian Gâdea, a fost întotdeauna extrem de receptiv la solicitările DSP, deşi nu am fost în subordinea instituţiei pe care el o conduce până acum, dar asta nu l-a împiedicat să pună interesul major al comunităţii pe care o reprezintă pe un plan prioritar.

Ce s-a câştigat şi ce s-a pierdut, prin descentralizare din Sănătate, în noua ei formă?

Au fost trei etape. Într-o primă etapă, descentraliarea prevederea trecerea DSP în subordinea Consiliului Judeţean doar a compartimentului de Asistenţă Medicală şi programe, statistică medicală, avize şi autorizaţii. S-a pierdut din vedere Supravegherea Stării de Sănătate. Am făcut un memoriu şi propuneri de amendament la lege şi în prima şedinţă de Guvern de săptămâna trecută, cu sprijinul lui Liviu Dragnea, am obţinut trecerea în subordinea consiliului şi a departamentului de Supraveghere a Stării de Sănătate. După ce a trecut proiectul şi a fost publicat pe site, am constatat că instrumentul municii noastre, Laboratorul de Analize Medicale nu exista. Am reluat bătălia şi am făcut două lucruri: l-am informat pe vicepremierul Liviu Dragnea şi l-am rugat pe domnul senator Timotei Stuparu să depună un amendament care la momentul acesta a trecut şi el. Nu am pierdut absolut nimic. Nu ştiu la alţii, dar pentru noi această trecere în subordinea Consiliului Judeţean reprezintă un real succes şi o garanţie că lucrurile se vor derula mult mai uşor pe viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.