Social

Întâlniri cu peste 2500 de elevi şi 2000 de părinţi în cadrul Campaniei “Rămâi la fel! Drogurile lasă urme!”

Monica DUMITRESCU

Campania “Rămâi la fel! Drogurile lasă urme!”, lansată de Instituţia Prefectului Teleorman la sfârşitul lunii februarie 2015 a ajuns la jumătate. Cu acest prilej, prefectul Carmen Daniela Dan şi reprezentanţii instituţiilor partenere în derularea acestui proiect care are ca scop prevenirea consumului şi traficului de droguri, au susţinut, luni, 6 aprilie o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost prezentate acţiunile întreprise şi rezultatele înregistrate până acum.

Timp de mai bine de o lună, echipa de implementare a proiectului a organizat în liceele teleormănene întâlniri cu elevi din clasele a IX-a şi a X-a şi părinţii acestora. 2598 de liceeni şi 2064 de părinţi au fost informaţi până acum cu privire la riscurile consumului de substaţe cu proprietăţi psihoactive, implicaţiile şi consecinţele psiho-individuale şi normativ penale ale comportamentului de consum. Atât elevii, cât şi părinţii au fost îndrumaţi către ajutor de specialitate şi le-au fost prezentate modalităţile prin care pot apela la sprijinul autorităţilor.

Dacă majoritatea părinţilor care au participat la aceste întâlniri s-au dovedit neinformaţi în acest domeniu, tinerii au demonstrat că nu sunt străini de acest fenomen.

Prefectul Carmen Daniela Dan a precizat că rezultatele chestionarului aplicat în mai multe unităţi de învăţământ înaintea începerii campaniei au fost confirmate.

Chestionarul privind supravegherea comportamentelor de risc la tineri a cuprins 21 de întrebări. În urma centralizării rezultatelor a reieşit că aproximativ 18% dintre adolescenţi recunosc fenomenul consumului de droguri în jurul lor, dar prea puţini au dat dovadă de spirit civic luând atitudine pentru stoparea acestor comportamente. 234 de elevi au recunoscut că au consumat sau consumă în prezent substanţe cu efect halucinogen, cei mai mulţi dintre aceştia lăsându-se influenţaţi de anturaj. Alţi elevi au recunoscut că au cedat în faţa drogurilor pe marginea unor evenimente importante, din proprie iniţiativă ori din alte motive.

“Dacă este să vorbim de rezultate concrete, despre întâlniri, despre verificări, despre cercetări, despre arestări, putem să facem precizarea că până la acest moment, până la jumătatea campaniei am avut întâlniri cu 2598 de elevi, cu 2064 de părinţi. La întâlnirile cu elevii prezenţa cadrelor didactie nu a fost permisă. Tinerii au demonstrat că nu sunt străini de acest fenomen, iar rezultatul chestionarului s-a dovedit a fi real. Există consum în rândul tinerilor din oraşele Turnu Măgurele şi Videle ca notă de incidenţă mai puternică. Aceste întâlniri în teren nu au făcut decât să confirme rezultatele şi prioritizarea pe care noi am făcut-o”, a spus Carmen Daniela Dan în cadrul conferinţei de presă organizate la începutul acestei săptămâni.

Campania “Rămâi la fel! Drogurile lasă urme!” va fi reluată după Paşte şi va continua până în luna mai 2015, în acest interval echipa de proiect urmând să se deplaseze din nou în toate liceele teleormănene unde se va întâlni cu elevii din clasele a XI-a şi a XII-a şi în 22 de şcoli gimnaziale din judeţ pentru întâlniri cu elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a şi părinţii acestora

Campania “Rămâi la fel! Drogurile lasă urme!” este iniţiată de Instituţia Prefectului Judeţul Telorman şi realizată cu sprijinul mai multor instituţii cu competenţe în zona problemelor identificate, alături de care au venit şi unitatile de învăţământ de pe raza judeţului cât şi administraţia publică locală: Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, Inspectoratul de Poliţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Comisariatul Judeţean pentru Protectia Consumatorilor.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.