Social

Inspecţia la clasă şi evaluările, priorităţile anului şcolar 2013-2014

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a stabilit priorităţile anului şcolar 2013-2014. Acesta le-a cerut directorilor de unităţi de învăţământ ca, în noul an şcolar, să pună accent pe inspecţia la clasă şi să monitorizeze, cu atenţie, procesul de predare-învăţare, având în vedere că rezultatele comparative între mediile din gimnaziu şi mediile la Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a au arătat, în multe cazuri, diferenţe mult prea mari de notare a elevilor, de la 1,5 până la 7 puncte. În acest sens, ministrul a subliniat importanţa introducerii evaluării naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ca parte a măsurilor de monitorizare şi îndrumare a elevilor şi profesorilor.

Pricopie atrage atenţia că degeaba s-au făcut reforme la nivelul sistemului, dacă ele nu se regăsesc, zi de zi, în clasă, la nivelul comunităţii şcolare.

“Inspecţia la clasă va fi o prioritate a anului şcolar 2013-2014. Testarea elevilor, fără note, fără a pune presiune pe ei, este necesară pentru a îndrepta, din timp, parcursul educaţional al acestora. Este anormal ca, la finalul clasei a VIII-a, 34.000 de elevi să nu fie capabili să obţină media 5 la Evaluarea Naţională”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Teleormanul se numără printre judeţele în care diferenţa dintre mediile obţinute de elevi în gimnaziu şi cele obţinute la Evaluarea Naţională în acest an este cuprinsă între 2 şi 2,5 puncte, aproapre o treime dintre absolvenţii de gimnaziu obţinând medii sub cinci la acest examen.

Unităţile de învăţământ unde diferenţele de notare sunt mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost scăzut vor fi monitorizate în mod constant. Inspectoratul Şcolar Judeţean va analiza punctual situaţia, iar conducerile şcolilor vizate vor fi evaluate în funcţie de măsurile pe care le vor adopta pentru îmbunătăţirea procesului de predare – învăţare. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.