Social

Infestarea cu parazitul Trichinella spp., principalul risc în cazul achiziţionării cărnii de porc nesupusă controlului sanitar

carneDirecţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aduce la cunoştinţa crescătorilor de porci şi consumatorilor situaţiile în care îşi pot pune în pericol sănătatea, în cazul în care refuză cu bună ştiinţă să respecte câteva norme sanitare de bază, care să-i scutească de o eventuală îmbolnăvire.

Astfel, spun specialiştii DSVSA, pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., recomandă evitarea cumpărării de carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar.

În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.

Pentru a evita orice neplăcere, proprietarii de animale trebuie să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate; acesta va recomanda asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun; în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul trebuie să-l predea la autorităţi, întrucât va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată se riscă îmbolnăvirea altor oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiţii.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. În cazul în care se intenţionează vânzarea porcilor vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, târgul trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. De asemenea, la intrarea în târg, trebuie solicitat medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor şi a documentelor pe care le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora! (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.