Indemnizații mai mari pentru veteranii de război/ Violeta Răduț: “O măsură a cărei necesitate nu poate fi contestată”

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede majorarea indemnizaţiilor şi a sporurilor pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război, în urma modificării indemnizaţiile fiind în medie de până la cinci ori mai mari. Proiectul a fost votat în unanimitate, cu 266 de voturi “pentru”.

Actul normativ are în vedere modificarea art.1 din Legea nr.49/1991, în sensul majorării valorii indemnizaţiilor invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, după cum urmează: a) pentru invalizii de război: 1.500 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate, 1.000 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate, 900 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, b) pentru veteranii de război: 600 lei lunar, c) pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit: 600 lei lunar

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu un an în urmă şi urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

“Am prezentat și am adoptat astăzi, în plenul Camerei Deputaților, Proiectul de lege prin care se majorează indemnizațiile invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Din 268 de deputați prezenți, 266 au votat pentru ca marii mutilați și cei încadrați în grad de invaliditate, precum și veteranii de război și văduvele de război (dacă nu s-au recăsătorit) să beneficieze de aceste creșteri pecuniare. Apreciez că este o măsură a cărei necesitate nu poate fi contestată, dacă ținem cont de faptul că indemnizațiile acestora nu mai fuseseră mărite din anul 2016 și, mai ales, de faptul că recunoștința pe care le-o datorăm pentru actele lor de eroism și pentru faptul că și-au pus cu adevărat viața în slujba țării nu trebuie să piară niciodată.

Împreună cu colegii din Comisia de muncă și protecție socială, am dat aviz favorabil Proiectul de lege, propunându-l spre adoptare cu amendamente.(…)Un amendament se referă la faptul că soțul supraviețuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de 100% din indemnizația de veteran de război și de jumătate din renta lunară, precum și de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul soțul decedat”, a precizat deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduț.

Leave a Comment

*

code

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.