Social

Începând de luni, candidaţii la Bacalaureat susţin probele scrise

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de liceu care susţin Bacalaureatul în această sesiune au scăpat de probele orale, însă greul de abia acum începe. Probele scrise demarează luni, 29 iunie, cu proba la Limba şi Literatura Română, probă obligatorie pentru toţi candidaţii, indiferent de profilul şi specializarea absolvite. Pentru susţinerea acestei probe, în Teleorman s-au înscris 3065 de candidaţi din totalul de 3472, restul având proba recunoscută din sesiunile anterioare. Pe 30 iunie, este programată proba scrisă la limba maternă, însă în Teleorman nu se suţine această probă. Proba obligatorie a profilului, matematică – pentru real şi istorie – pentru uman, este programată pe 1 iulie. Vor susţine această probă 3171 de candidaţi teleormăneni (2298 la matematică şi 873 la istorie), iar proba la alegere a profilului şi specializării, ultima în cadrul acestei sesiuni, se va desfăşura pe 3 iulie. Candidaţii au avut de ales între mai multe discipline la cea de-a treia probă scrisă, însă cei mai mulţi absolvenţi ai profilului real au ales biologia (1572), cei de la profilul uman optând în masă pentru geografie. Puţini au fost cei care s-au încumetat să susţină proba la alegere dintre disciplinele profilului la informatică, fizică chimie, logică şi argumentare, sau alte discipline reprezentative pentru profilurile absovite.

 

Probele scrise, organizate în zece centre de examen

 

Dacă probele orale au fost organizate în fiecare unitate de învăţământ liceal din judeţ, pentru probele scrise Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a organizat zece centre de examen în licee din Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle. În municipiul Alexandria sunt patru centre de examen: Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, unde, pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ, vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, profilul uman; Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (Agricol) unde au fost arondate Liceul Teoretic “C-tin Noica” şi Liceul Thnologic Drăgăneşti Vlaşca; Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) unde vor susţine probele scrise şi absolvenţii Liceului Teoretic Olteni; Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” unde vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat”, profilul real.

În municipiul Roşiorii de Vede vor fi două centre de examen: Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu”, care are arondat Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” şi Colegiul Naţional “Anastasescu”, unde susţin probele scrise ale Bacalaureatului şi absolvenţii Liceului Tehnologic “Emil Racoviţă”, precum şi cei de la Liceul Tehnologic nr. 2.

La Turnu Măgurele vor fi două centre de examen: Colegiul Naţional “Unirea”, unde pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ au fost arondaţi şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie”, dar şi cei de la Seminarul Tehnologic “Sf. Calinic Cernicanul”; Liceul Teoretic “Marin Preda”, unde susţin probele scrise şi absolvenţii de la Colegiul Tehnic “General David Praporgescu”.

Alte două centre de examen au fost stabilite la Liceul Teoretic Zimnicea, unde vor veni şi absolvenţii de la Liceul Teoretic Piatra, şi la Liceul Teoretic Videle, unde vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” din Botoroaga.

 

Afişarea rezultatelor, amânată cu o zi

 

Ordinul ministrului Educaţiei prin care s-a stabilit ca evaluarea lucrărilor la probele scrise să se realizeze în alt judeţ a dat peste cap planurile iniţiale. Pentru punerea în aplicare a noilor prevederi, lucrările vor fi transportate dintr-un judeţ în altul, după cum va stabili Comisia Naţională de Bacalaureat, astfel că rezultatele parţiale nu se vor mai afişa pe 6 iulie, cum era stipulat în calendarul iniţial, ci a doua zi, pe 7 iulie, până la ora 16.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 7 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 10 iulie.

Măsura evaluării lucrărilor susţinute de candidaţii la examenul de Bacalaureat dintr-un judeţ în alt judeţ a fost luată pentru eliminarea oricăror suspiciuni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.