Social

Încep înscrierile pentru “Şcoala de vară” la Muzeul Judeţean

Monica DUMITRESCU

Pentru a veni în sprijinul elevilor cu alternative de petrecere a timpului liber în vacanţă, Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 29 august – 1 septembrie a.c. proiectul educaţional “Şcoala de vară”. Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi va cuprinde o serie de patru ateliere, derulate de către specialişti de la Muzeul Judeţean Teleorman: “Costumul popular”, “Magnetul meu de frigider”, “Atelierul de mozaic” şi “Organizator pentru amintiri dragi”.

Atelierul “Costumul popular” – atelier de colaje din materiale textile, care îşi propune conştientizarea copiilor asupra valorii portului popular românesc se va desfăşura în data de 29 august, începând cu ora 10.00, şi are ca grup ţintă copii cu vârsta între 4-10 ani. Specialiştii secţiei de etnografie vor prezenta copiilor portul popular tradiţional teleormănean (importanţa lui în viaţa oamenilor de la sat, realizarea unui costum popular etc.), iar copiii vor realiza, prin tehnica colajului, folosind materiale textile şi carton, costume populare.

Următorul atelier, “Magnetul meu de frigider”, care îşi propune dezvoltarea creativităţii şi a imaginaţiei, se va desfăşura pe 30 august, între orele 10.00 şi 12.00 şi de adresează deasemenea copiilorcu vârste între 4 şi 10 ani. În prima parte a atelierului, specialiştii muzeului vor explica copiilor ce reprezintă un suvenir şi cum a apărut, partea a doua fiind dedicată realizării unui magnet de frigider folosind o placuţă de lemn, culori tempera şi magneţi.

Cel de-al treilea atelier “Atelierul de mozaic”, care se va desfăşura în data de 31 august, în acelaşi interval orar, are ca grup ţintă elevii de peste 6 ani. Atelierul are ca scop învăţarea unor lucruri interesante despre evoluţia în timp a mozaicului, descoperirea şi experimentarea uneia dintre cele mai vechi şi spectaculoase arte decorative, dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii şi abilităţilor manuale precum şi familiarizarea lucrului cu plăcuţe de mozaic. În prima parte a atelierului, copiilor li se va prezenta un scurt istoric al mozaicului, din a antichitate până în zilele noastre. În partea a doua, participanţii vor realiza un mic mozaic ce va forma un desen geometric. Piesele componente vor fi din pastă de modelaj, de dimensiuni egale şi culori diferite.

Ultimul atelier “Organizator pentru amintiri”, adresat tot elevilor cu vârsta de cel puţin 6 ani, se va desfăşura pe 1 septembrie şi are ca scop dezvoltarea creativităţii copiilor şi a îndemânării prin lucrul cu hârtia, cartonul şi lipiciul. Atelierul se bazează pe lucrul cu carton şi hârtie colorată, imagini şi detalii de aplicat şi îmbinat, totul formând în cele din urmă un album deosebit, personalizat de fiecare participant în parte. Copiii vor avea la îndemână şi câte un plic cu etichete, decupaje, ştampile şi aplicaţii diverse pentru a da albumului un plus de farmec.

Potrivit organizatorilor, înscrierile se fac în perioada 1-19 august la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, din Alexandria, str. 1848, nr.1 (secretariat). Cererile se găsesc la secretariatul instituţiei sau se pot descărca de pe pagina web www.muzeulteleorman.ro, secţiunea “Şcoala de vară”. Taxa de participare pentru un atelier este de 10 lei/ elev şi va fi achitată în ziua participării propriu-zise la atelier, la casieria instituţiei.

Numărul de locuri pentru fiecare atelier este limitat la 15 participanţi, iar pentru derularea unui atelier este nevoie de minim 5 participanţi. Durata de desfăşurare este estimată la 2 ore, aceasta putându-se extinde cu până la 1/2 oră. În taxa de participare este inclusă, pentru cei care doresc, şi vizitarea muzeului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.