Eveniment

În Teleorman s-a pierdut pe drum numărul testelor COVID-19 efectuate în laboratorul Spitalului Județean

Informațiile oficiale arată că, la nivelul județului Teleorman, de la începutul epidemiei și până luni, 15 iunie, au fost efectuate 2.099 de teste COVID-19, dintre care 1.317 în laboratorul coordonat de Direcția de Sănătate Publică Teleorman. Datele nu sunt însă, cele reale, din moment ce la socoteală nu sunt puse și testele efectuate în cadrul laboratorului coordonat de Spitalul Județean de Urgență, aproape 400 la număr.

Lipsa acestora din bilanțul general este motivată prin faptul că laboratorul nu este inclus în Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare și că în calcul sunt luate numai testele cu rezultate pozitive. Explicația este puțin relevantă, având în vedere că Dănuț Cristescu, președintele CJ Teleorman, a precizat că, zilnic, sunt raportate testele efectuate atât la Direcția de Sănătate Publică, cât și la Institutul de Sănătate Publică. Așadar, DSP Teleorman știe câte teste se fac, zilnic, în laboratorul Spitalului Județean, iar în informarea dată publicității le-ar fi putut lua în calcul. Lucru care se va întâmpla însă, pe viitor, potrivit directorului DSP Teleorman, Stelian Cristea, care a dat asigurări că în informările viitoare se va regăsi și numărul testelor COVID-19 făcute în laboratorul Spitalului Județean.

Trecând peste raportarea despre numărul total de teste care de fapt nu este numărul total de teste efectuate în județ, de remarcat este ce înseamnă, din punct de vedere financiar, faptul că laboratorul din cadrul Spitalului Județean nu este inclus în Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare. Dacă ar fi fost, costul testelor efectuate de aparatul RT-PCR ar fi fost decontat de Ministerul Sănătății, dar pentru că nu este, testările sunt suportate din bugetul Spitalului Județean, mai exact al Consiliului Județean Teleorman, al cărui președinte spune că documentația este depusă la Minister de mai bine de trei săptămâni și că, tot de atunci, așteaptă un răspuns.

“Noi am depus documentația pentru ca laboratorul de testare COVID-19 din cadrul Spitalului Județean să fie inclus în Programul național de transmitere și control al bolilor transmisibile, dar până în momentul în care vorbim nu am primit niciun răspuns. Nu îmi pot explica ce se întâmplă, probabil că domnul ministru al Sănătății nu este interesat de aspect. Menționez că mai sunt și alte spitale în aceeași situație, un exemplu ar fi cel de la Giurgiu. Oricum, important este că noi avem aviz de la Direcția de Sănătate Publică și testăm în laboratotul Spitalului Județean, unde până în prezent au fost efectuate aproximativ 400 de teste, atât pentru personalul medical și pacienții suspecți, cât și pentru bătrânii din Centrul de la Talpa sau cetățeni ai județului, care au boli grave, și care fără testul pentru COVID-19 nu sunt primiți în spitalele din București și din țară”, a explicat președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.