Eveniment

În Teleorman nu a fost descoperit, până în prezent, nici un medicament Pegasys contrafăcut

Un nou scandal de amploare a apărut de curând în industria farmaceutică. Este vorba despre medicamentul Pegasys, un medicament destinat pacienţilor cu hepatită cronică B şi C, dar şi cancer. Zeci de cutii cu acest medicament au fost descoperite în mai multe farmacii din ţară. Seringile cu medicamentul care ar fi trebuit să ajute la vindecarea maladiilor precizate anterior se pare că ar fi conţinut apă distilată şi glucoză, în locul interferonului. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Teleorman, Maria Ionescu, ne-a declarat că până în prezent nu a fost semnalat nici un caz de depistare a medicamentului ca fiind contrafăcut. Aceasta este convinsă de faptul că, dacă în judeţ ar fi fost loturi cu probleme, acest lucru s-ar fi raportat deja, plus de asta, ne-a precizat că farmaciile din judeţ lucrează doar cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi nu există posibilitatea achiziţionării acestor medicamente contrafăcute prin ANM. Cele care au fost depistate ca fiind contrafăcute, mai mult ca sigur au fost achiziţionate în alt fel, probabil online, la un preţ mult mai mic decât cel real. De precizat că Pegasys ese un medicament scump, o seringă cu acest ser având un preţ mediu de 750 lei.

De altfel, produsul este greu de găsit în farmacii, ne spunea o farmacistă, asta pentru că de obicei acesta se aduce la comanda pacientului, pentru a şti sigur că se cumpără, deoarece pe lângă preţul mare pe care îl are, dacă o farmacie îl achiziţionează, aceasta nu-l mai poate returna, medicamentul fiind înclus în categoria celor nereturnabile.

În acelaşi sens, Colegiul Farmaciştilor din România a făcut apel vineri la vigilenţă maximă pentru depistarea produselor contrafăcute, punctând că se alătură demersurilor autorităţilor de a identifica cât mai rapid toate medicamentele Pegasys falsificate care au ajuns în ultima perioadă pe piaţă.

Potrivit unui comunicat de presă al CFR, situaţia este una extrem de gravă şi cu riscuri majore pentru pacienţi, fenomenul medicamentelor falsificate fiind din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România. CFR face apel la responsabilitate maximă din partea tuturor actorilor implicaţi în identificarea medicamentelor contrafăcute şi susţine orice demers care să împiedice pătrunderea acestor produse în farmaciile din România.

La rândul său, Ministerul Sănătăţii precizează că pacienţii care necesită interferon în medicaţie nu vor avea nici o problemă în asigurarea tratamentului. Conducerea MS a purtat discuţii cu furnizorul produsului Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) pentru a asigura pe piaţa farmaceutică necesarul, fără discontinuitate în aprovizionare. Totodată, MS doreşte să reamintească pacienţilor necesitatea de a se prezenta la medicul curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate, mai ales dacă în ultimele două săptămâni au achiziţionat din farmacii acest medicament. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.