Eveniment

În acest week-end, pompierii au gestionat 111 evenimente

În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari teleormăneni au gestionat 111 evenimente, acestea putând pune în pericol viețile ori bunurile materiale ale cetățenilor. Situația centralizată la nivelul județului nostru cuprinde 93 de intervenții ale echipajelor SMURD, 8 incendii (o casă de locuit în localitatea Dobrotești, acoperișul unei hale de pe raza municipiului Alexandria, două spații comerciale în Roșiorii de Vede și Alexandria, un incendiu la un lan de grâu de pe raza localității Segarcea Deal și trei incendii de vegetație uscată în localitățile Peretu, Bujoru și Scrioaștea), șapte intervenții pentru acordarea primului ajutor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidentele rutiere ce au avut loc pe raza localităților Videle, Drăgănești de Vede, Drăgănești Vlașca, Vitănești, Plosca și Lada, o intervenție pentru deblocarea unei uși, o misiune de asigurare a măsurilor P.S.I. la un eveniment public și o misiune de recunoaștere în localitatea Țigănești.

 Au fost salvate bunuri de peste 75000 lei

În data de 13.072019, la ora 17.40, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean din localitatea Dobrotești a solicitat ajutorul pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria sa.

La sosirea echipajului de intervenție din cadrul Punctului de lucru Dobrotești s-a constatat faptul că focul se manifesta generalizat la un depozit de furaje, fiind propagat și la casa de locuit din imediata apropiere, cu pericolul distrugerii în totalitate a acesteia. Concomitent cu măsurile de localizare a incendiului, s-a solicitat sprijin de la Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede, care a trimis la locul evenimentului încă două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă.

După aproximativ trei ore de luptă cu flăcările, pompierii au reușit să stingă ultimele focare, aceștia salvând bunuri materiale apreciate la peste 75000 de lei.

Au ars ori au fost distruse de foc acoperișul locuinței, realizat din astereală din lemn învelită cu tablă, pe o suprafață de cca. 60 mp, un dormitor pe o suprafață de aproape 16 mp, mobila aferentă acestuia, iar din cauza temperaturii ridicate au fost degradate mai multe bunuri materiale dintr-o bucătărie, un hol și o sufragerie. Flăcările au distrus și o magazie de cereale, învelită cu tablă și plăci de azbociment, pe o suprafață de aprox. 40 mp, 1 t de porumb, aprox. 500 kg de fân, 200 kg de lemne de foc și un gard pe o lungime de 12 ml. Valoarea pagubelor materiale a fost estimată la suma de 25000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la o țigară nestinsă, aruncată la întâmplare în apropierea depozitului de furaje. Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime omenești.

Lan de grâu cuprins de flăcări

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele au intervenit sâmbătă după-amiaza, la ora 18.00, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un lan de grâu de pe raza localității Segarcea Deal.

Sosiți la fața locului cu două autospeciale de stingere, militari au constatat faptul că flăcările se manifestau pe o suprafață de cca. 6 ha de grâu și tot atâtea hectare de miriște, existând riscul distrugerii culturilor agricole din apropiere. După aproximativ o oră, incendiul a fost stins în limitele găsite, fiind salvate bunuri materiale apreciate la peste 100000 de lei, în timp ce valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 20000 de lei. Din primele verificări efectuate la fața locului, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza scânteilor mecanice provenite de la combina agricolă, iar propagarea rapidă a focului a fost posibilă din cauza lipsei brazdelor de limitare.

Trei incendii de vegetație uscată

În ultimele 72 de ore, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată pe raza localităților Peretu, Bujoru și Scrioaștea, acestea reprezentând un real pericol pentru bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic pe drumurile publice din apropiere. Din fericire, salvatorii noștri au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Proprietarii de terenuri agricole trebuie să știe că locațiile suprafețelor afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.