Politic

În 2012, teleormănenii au ales. După nici trei ani, actorii politici s-au repoziţionat

Este cunoscut deja faptul că, înaintea alegerilor locale, dar mai ales a celor parlamentare, partidele se organizează în alianţe electorale, menite să le aducă un scor mai bun decât ar obţine prin participarea pe cont propriu.

În cazul ultimelor alegeri, respectiv parlamentarele din anul 2012, rezultatul acestora nu prea mai corespunde cu structura regăsită în prezent în Parlamentul României, astfel că, în mai puţin de trei ani, mişcările care au avut loc pe scena politică autohtonă au dus la schimbări majore în rândul formaţiunilor politice. De remarcat este faptul că, trecând de toate modificările operate, Legislativul se îndreaptă într-o, oarecare măsură, către structura cu două mari partide, PSD şi PNL.

În ce priveşte marile alianţe, electoratul teleormănean a avut de ales între candidaţii USL şi cei ai ARD, care, la rândul lor, aveau în structură mai multe partide. Astfel că, USL a fost formată iniţial din PSD, PNL şi PC, ulterior având în componenţă Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) şi Alianţa de Centru Stânga (PSD-UNPR), în timp ce ARD a fost formată din PDL, PNŢCD şi Forţa Civică.

În ultimii doi ani şi jumătate, scena politică s-a schimbat continuu. Prima ruptură a fost în 2014, când USL s-a destrămat. Iar la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, PNL şi PDL s-au aliat, pentru a-l susţine pe candidatul Klaus Iohannis.

Parlamentarii teleormăneni, 12 la număr, s-au repoziţionat, astfel că în anul 2015 duşmanii din campania electorală au devenit prieteni şi invers.

În ce priveşte electoratul teleormănean, anul electoral 2016 se anunţă unul bogat în oferte, liderii partidelor politice lucrând deja la strategii electorale care să le aducă scoruri cât mai bune.

PSD, partid cunoscut ca având priză la electoratul teleormănean şi cu scoruri bune în alegeri, a reuşit să-şi păstreze totţi parlamentarii câştigaţi în urma alegerilor, ba chiar a luat un senator de la PP-DD.

Noul PNL, partid care a luat naştere din mai vechii adversari PDL şi PNL, a dat preşedintele ţării la prezidenţialele din noiembrie 2014 şi se erijează în principala voce a opoziţiei şi în alternativa la PSD în următoarele alegeri.

Cu fondatorul la închisoare şi parlamentarii plecaţi din partid, viitorul PP-DD, partid relativ nou, dar cu un scor bun obţinut în alegeri, este unul incert.

În ce priveşte PMP, organizaţia din Teleorman are un nou preşedinte, Adrian Florescu, care este, de fapt, şi vechiul preşedinte. Ce strategii va adopta pentru ca partidul său să obţină un scor bun, rămâne de văzut.

Conservatorii lui Paul Chicu şi liberalii lui Ică Calotă doar ce au fuzionat în ALDE şi vor să meargă pe cont propriu în alegeri, în timp ce UNPR-ul condus de Florică Mara se află, deocamdată, în USD, alianţa rămasă din USL după ce PNL a părăsit grupul.

În ce priveşte partidele noi, din cele anunţate până acum, respectiv formaţiunea condusă de Monica Macovei (M10) şi cea condusă de Mircea Geoană (PSRO), nu se poate spune mare lucru raportându-le la judeţul Teleorman. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.