IDEO IDEIS a ajuns la cea de-a XIII-a ediție/ Spectacole de teatru profesionist, proiecții în aer liber și evenimente stradale, pregătite de organizatori pentru publicul alexăndrean

Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS a ajuns la cea de-a XIII-a ediție, iar pentru acest an organizatorii au pregătit, în perioada 6 – 12 august,

opt spectacole de teatru profesionist, cinci proiecții în aer liber ale celor mai premiate producții din ultimul ani, precum și cinci evenimente stradale, toate fiind dedicate atât participanților festivalului, cât și publicului din Alexandria, anunță organizatorii.

Printre invitații ediției din acest an se numără Dan Perjovschi (artist), Vlad Voiculescu (economist, fondator Magicamp – tabără pentru copiii diagnosticați cu cancer și fost Ministru al Sănătății) și echipa Decât o Revistă (cel mai mare trimestrial independent din România).

Toți aceștia vor lua parte la Seara Povestitorilor (în care personalități din lumea afacerilor, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de publicitate vin la Alexandria să le împărtășească participanților istoriile lor profesionale), un eveniment inspirat din formatul TED.

Alături de aceștia, organizatorii au pregătit și două întâlniri tip Masterclass (ce creează oportunitatea unui dialog relaxat între invitaţi şi public, iar scopul lor  este de a aduce în faţa publicului  profesionişti din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei), la care Cătălin Ștefănescu va modera discuțiile cu Radu Jude (regizor și scenarist laureat cu premiul Gopo) și Mihai Bobonete (actor, cunoscut și pentru rolul din serialul Las Fierbinți).

De asemenea, așa cum se întâmplă în fiecare an, se vor alătura festivalului și mentorii trupelor de teatru, respectiv Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Dorina Chiriac, Ofelia Popii, Pavel Bartoș, Cătălin Ștefănescu, Alexandru Papadopol și Medeea Marinescu.

 

 “Tu cât ai dat cu fail?”

 

Anul acesta, Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se desfășoară sub sloganul “Tu cât ai dat cu fail?”. Tema aleasă pentru pentru cea de-a XIII-a ediție propune o schimbare de perspectivă asupra eșecului, o nereușită profesională sau personală fiind mai degrabă o șansă de a ne cunoaște mai bine, de a face un pas înainte în carierăși, mai ales, de a deveni un om mai bun. Atât Amalia Enache, cât și Ana Ularu, Deliric, Andreea Bădală și Radu Jude, persoane publice implicate în campanie, și-au asumat public un eșec personal, pentru a le transmite tinerilor un mesaj important despre ce înseamnă perseverența.

“De mine am fost dezamăgită cel mai des, poate prea des. Am lucrat mult cu mine să nu mă mai învinovățesc atât de ușor pentru atâtea. De pildă, că am fost peltică rău când eram mică și, iată, acum prezint știri, deși nu ar fi zis nimeni că voi reuși vreodată asta. Sau că nu am intrat la facultate la Geografie, la secția de unde aș fi ieșit ghid turistic. Pentru cineva cu rezultatele mele, a părut de neînțeles să nu intru din prima la facultate. N-am pierdut vremea, am învățat tot felul de lucruri în anul care a trecut, până cînd am intrat la Jurnalistică la Timișoara, inclusiv să fac injecții”, povestește jurnalista Amalia Enache, prezentatoare a Știrilor PROTV.

Raportarea la eșecuri va fi subiect de dezbatere sâmbătă, 11 august, la Seara Povestitorilor, la care vor lua parte mai mulți speakeri ca niciodată: colectivul revistei DoR (Cristian Lupșa, Anca Iosif și Elena Văduva), fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, artistul Dan Perjovschi și fondatoarele asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. De asemenea, regizorul Radu Jude și actorul Mihai Bobonete vor susține câte un masterclass moderat de Cătălin Ștefănescu, vineri, 10 august.

Timp de o săptămână, locuitorii orașului Alexandria și vizitatorii vor lua parte la 17 spectacole de teatru (opt profesioniste  și alte nouă de teatru tânăr), iar centrul orașului va fi animat în permanență de spectacole stradale și concertele Fanfara Transilvania. Și anul acesta, la Cinemateca Târzie vor fi proiectate cele mai interesante filme românești și europene ale anului, printre care “Un pas în urma serafimilor” (r. Daniel Sandu) și “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” (r. Bogdan Th. Olteanu), două filme de debut autohtone, ce au în distribuție tineri actori care au participat în anii trecuți la Ideo Ideis.

Organizatorii anunță că toate evenimentele din cadrul Festivalului sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, mai puțin spectacolele de teatru profesionist invitate.

În ceea ce privește secțiunea de Spectacole de Teatru Tânăr, fiecare trupă va avea alături un mentor ce va oferi participanților nu doar feedback aplicat, ci și îndrumare într-un sens cultural mai larg. Mentorii celei de-a 13-a ediții sunt Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Pavel Bartoș, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și, pentru prima oară la Ideo Ideis, Alexandru Papadopol, anunță organizatorii.

Pe de altă parte, ART&PLAY, secțiunea de dezvoltare comunitară a Ideo Ideis, oferă copiilor și părinților din Alexandria posibilitatea de a participa, în fiecare zi de festival, la ateliere de dezvoltare personală, consiliere, cinema, filosofie și teatru comunitar. Participarea la ateliere este gratuită, locurile disponibile fiind ocupate în ordinea înscrierii. Cei interesați pot obține mai multe informații pe site-ul oficial al Festivalului, www.ideoideis.ro și de pe pagina de facebook, www.facebook.com/ideoideis/

Credem în acea libertate, în acel spirit creator care trebuie lăsat să se manifeste, să se exprime şi să traiască viu şi sincer pe scenă

 

Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS s-a născut cu 12 ani în urmă, în vara anului 2006, la inițiativa unor tineri care își propuneau mai mult pentru comunitate, mai mult pentru iubitorii de teatru, dar și pentru educaţie.

“Dorinţa a pornit dintr-un instinct natural: acela de a ne manifesta într-un mod creativ racordat la propriile dorinţe şi aspiraţii. Ne doream, şi ne dorim în continuare, un teatru şi o educaţie de care să ne simţim apropiaţi, care să ne aparţină şi de care să aparţinem. În timp, fenomenul IDEO IDEIS a depăşit toate aşteptările noastre şi a creat o comunitate solidă, reunită în jurul unui spirit care emană creativitate, bucurie şi responsabilitate. Credem în acea libertate, în acel spirit creator care trebuie lăsat să se manifeste, să se exprime şi să traiască viu şi sincer pe scenă”, își spun povestea inițiatorii festivalului.

Ideo Ideis este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura Festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Program Ideo Ideis

Luni, 06 august

19:00-20:30: Festivitate de deschidere IDEO IDEIS #13 (Sala Polivalentă)

Marți, 07 august

20:30-22:30: „Artists Talk”, r. Gianina Cărbunariu, ArCuB, București (Sala Polivalentă)
21:00-22:30: „Stă să plouă”, r. Lia Bugnar, Green Hours, București (Conciato)
22:00-23:30: Cinemateca târzie – proiecție „Foxtrot” (2017), r. Samuel Maoz, (Parcare Consiliul Județean, vizavi de Casa de Cultură)

Miercuri, 08 august

19:00-20:00: Fanfara Transilvania (Centrul pietonal)
19:45-21:45: „Pentru o mai bună înțelegere”, r. Mimi Brănescu, Teatrul Metropolis, București (Sala Polivalentă)
21:00-22:30: „9 piese remixate”, Alex Ștefănescu, Unteatru, București (Conciato)
22:00-23:30: Cinemateca târzie – proiecție „Utoya:22 iulie”, r. Erik Poppe, (Parcare Consiliul Județean, vizavi de Casa de Cultură)

Joi, 9 august

19:00-20:00: Fanfara Transilvania (Centrul pietonal)
20:30-22:00: „Pescărușul”, r. Andrei Șerban, unteatru (Sala Polivalentă)
21:00-22:30: „School feat. Cool”, r. Elena Morar, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț (Conciato)
22:00-23:30: Cinemateca târzie – proiecție „Un pas in urma serafimilor”, r. Daniel Sandu, (Parcare Consiliul Județean, vizavi de Casa de Cultură)

Vineri, 10 august

10:00-12:00: Kiosk Ideo – Animație cu public, Facepainting pentru copii (pietonală)
11:00-12:00: Trupa Arlechin, Alexandria – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
12:15-13:15: Trupa Amprente, Brasov – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
15:00-16:00: Trupa AS, București- spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
17:30-18:30: Sesiune de întrebări și răspunsuri cu mentorii – Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Marius Manole (Lounge Sala Polivalentă)
17:00 – 19:00: Kiosk Ideo – Animație cu public, Facepainting pentru copii (pietonală)
19:00-20:00: OMG cu MAGITOT – spectacol de magie pentru copii (pietonală)
20:30-21:30: Masterclass: Radu Jude în dialog cu Cătălin Ștefănescu (Sala Polivalentă)
21:30-22:30: Masterclass: Mihai Bobonete în dialog cu Cătălin Ștefănescu (Sala Polivalentă)
21:00-22:30: „Tot ce-i minunat în lume”, r. Nicolae Constantin Tănase, Vanner Collective, București (Conciato)
22:00-23:30: Cinemateca târzie – „Breaking news”, r. Iulia Rugină, (Parcare Consiliul Județean, vizavi de Casa de Cultură)

Sâmbătă, 11 august

10:00-12:00: Kiosk Ideo – Animație cu public, Facepainting (pietonală)
11:00-12:00: Trupa Gong, Roman – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
12:15-13:15: Trupa Acting up, București – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
15:00-16:00: Trupa Drama Club, Botoșani – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
17:30-18:30 Sesiune de întrebări și răspunsuri cu mentorii – Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Vlad Zamfirescu (Lounge Sala Polivalentă)
17:00-19:00: Kiosk Ideo – Animație cu public, Facepainting (pietonală)
19:00-20:00: Crina și păpușile vorbitoare – spectacol de ventrilocie (pietonală)
20:15-21:00: Seara povestitorilor – Decât o Revistă (Sala Polivalentă)
21:00-21:45: Seara povestitorilor – Dan Perjovschi (Sala Polivalentă)
21:45-22:30: Seara povestitorilor – Vlad Voiculescu (Sala Polivalentă)
22:30-23:15: Seara povestitorilor – Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Dăruiește Viață (Sala Polivalentă)
21:00-22:30: „Foreplay”, r. Ozana Nicolau, Asociația Art Revolution (Conciato)
22:00- 22:45: „Reflection”, Litghwave Theatre Company – animație stradală
22:00-23:30: Cinemateca târzie – „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, r. Bogdan Theodor Olteanu (Parcare Consiliul Județean, vizavi de Casa de Cultură)

Duminică, 12 august

10:00-12:00: Kiosk Ideo – Animație cu public, Facepainting (pietonală)
11:00-12:00: Drumul Lui Făt Frumos, spectacol de Marian Râlea (pietonală)
11:00-12:00: Trupa ACT, Bacău – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
12:15-13:15: Trupa Absent, Baia Mare – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
15:00-16:00: Trupa Atelierul de Teatru, Botosani – spectacol de teatru tânăr (Sala Polivalentă)
16:00 – 18:00: Expoziție Art&Play și sesiune de feedback cu părinții (Casa de Cultură, Clubul Pensionarilor)
17:00-19:00: Kiosk Ideo – Animație cu public, Facepainting (pietonală)
17:30-18:30: Sesiune de întrebări și răspunsuri cu mentorii – Pavel Bartoș, Ofelia Popii, Alexandru Papadopol (Lounge Sala Polivalentă)
20:30-22:00: Festivitate închidere (Sala Polivalentă)

Leave a Comment

*

code