Guvernul a majorat la 250 de lei plafonul maxim pentru beneficiarii eligibili ai programului „Euro 200”; anul trecut, 316 elevi din judeţ au beneficiat de ajutorul financiar oferit de stat

Programul „Euro 200”, prin care sunt acordate ajutoare financiare elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare, se va desfășura şi în acest an. Astfel, Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre care modifică normele metodologice de aplicare a Legii nr. 269/2004, indexarea plafonului de venit brut lunar pe membru de familie de la 150 de lei la 250 de lei, în corelație cu indicele total de creștere a prețurilor de consum în anul 2018, informează reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

Prin modificarea doptată se are în vedere creşterea numărului potențialilor beneficiari, fiind astfel asigurat accesul la informația digitalizată și premisele pentru dezvoltarea competențelor TIC în rândul elevilor care beneficiază de măsură; plafonul care condiţionează ajutorul financiar nu a mai fost actualizat din anul 2004.

Totodată, Guvernul a aprobat și noul model al bonului valoric de care vor beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie de 250 de lei.

Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat achiziţiei de calculatoare; culoarea bonului valoric ce va fi acordat în acest an va fi violet.

Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naționale pentru derularea „Euro 200”, în anul 2018, este de 12.328.000 lei, pentru un număr estimat de 13.514 de beneficiari (elevi şi studenţi).

Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii.

Anul trecut, în Teleorman, au fost declaraţi eligibili 316 solicitanţi, toţi obţinând şi ajutorul financiar pentru cumpărarea calculatoarelor. În cei 12 ani de aplicare a programului “Euro 200”, la nivel naţional au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 290.000 de elevi şi studenţi. Până acum în Teleorman au beneficiat de acest ajutor aproximativ 10.000 de elevi, cei mai mulţi în perioada 2006-2007. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code