Guvernul a desființat FDI, proiectele depuse au rămas în aer/ Violeta Răduț: “Ce fac, domnilor guvernanți, primarii cu proiectele lor?”

După ce a fost eliminată varianta de finanţare a aducerii gazelor naturale în mediul rural prin intermediul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, fond care a fost desfiinţat de actuala guvernare, autorităţile publice locale s-au trezit cu proiectele în aer. Pentru moment nu există alternativă pentru edili, însă ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, a anunţat, zilele trecute, că se are în vedere înființarea unui program pilot, finanţat din fonduri europene, pentru extinderea reţelei de gaz din România, în cadrul programului urmând să fie plătită execuţia lucrărilor, nu şi efectuarea studiului de fezabilitate.

Până la o eventuală punere în practică a programului pilot, care să rezolve măcar problema proiectelor ce vizează alimentarea cu gaze naturale a localităților, deputatul PSD Violeta Răduț întreabă actuala putere ce se întâmplă cu proiectele primarilor și ce vor spune aceștia cetățenilor care așteaptă demararea investițiilor.

“Lița, Segarcea Vale, Lunca, Saelele, Uda Clocociov, Slobozia Mândra, Plopii Slăvitești, Beciu, Poroschia, Calomfirești, Islaz, sunt localități din Teleorman pentru care primarii au proiecte de alimentare cu gaze naturale acceptate pentru finanțare, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Guvernul a decis însă desființarea FDI și spune că s-ar putea să înființeze un program pilot de alimentare cu gaze, prin fonduri europene. Ce fac, domnilor guvernanți, primarii acestor localități, și nu numai, cu proiectele lor, unde le depun și, mai ales, când le pot spune oamenilor că se și realizează alimentarea cu gaze în comunele lor?”, precizează Violeta Răduț.

Fondul de Dezvoltare și Investiții era gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, instituție subordonată Guvernului. A fost desființat de Executivul Orban pe 14 decembrie 2019.

Leave a Comment

*

code