Economie

Guvernul a aprobat procedura de obţinere a atestatului de producător

În data de 11 decembrie 2013, Guvernul României a aprobat, în şedinţă, proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Proiectul de Lege adoptat de Guvern miercuri, reglementează modul de desfăşurare a activităţilor economice, de valorificare de către producătorii agricoli persoane fizice a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse în unele zone publice. Actul normativ legiferează procedura de obţinere a atestatului de producător, care se eliberează la cerere producătorilor agricoli persoane fizice de către primării, cu avizul structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură.

De asemenea, actul normativ reglementează procedura de înregistrare a structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură. O altă măsură vizează Regimul de întocmire şi utilizare a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Comercializarea cu amănuntul a produselor din sectorul agricol obţinute în gospodăria sau ferma proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Astfel, potrivit legii abia aprobate, “atestatul de producător este documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică, iar carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este document utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie”, se arată în actul normativ.

De menţionat că, atestatul de producător se emite de către primării, însă cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale, sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel zonal, judeţean, regional sau naţional, care se înregistrează în acest scop la primării. Avizul se emite după verificarea atât pe baza datelor din Registrul Agricol, cât şi în teren la fermele sau gospodăriile agricole deţinute de solicitant, cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale, pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

Potrivit actului normativ, carnetul de comercializare îndeplineşte dublu rol, unul fiind acela de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, cel de al doilea rol fiind de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare, acesta asigurând fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală sau cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora.

“Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent, în special în comerţul cu produse agricole materie primă, un canal semnificativ de evaziune fiscală. Procentul de alocare pentru producătorii agricoli, a spaţiilor de vânzare în pieţele agroalimentare, este de minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente”, precizează Ministerul Agriculturii. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.