Social

Gratuitatea serviciilor stomatologice, la mâna doctorilor

stomatologiServiciile stomatologice sunt din nou gratuite, după ce, pentru aproape un an de zile finanţarea acestor servicii a fost oprită. De bucurat, dacă putem spune aşa, se vor bucura doar copiii şi beneficiarii legilor speciale, deoarece de gratuitate doar aceştia vor beneficia, restul populaţiei asigurate va plăti o sumă de 40%, iar fiecare stomatolog primeşte un plafon de 2.000 de lei pe lună pentru toţi pacienţii.

Casa de Asigurări decontează 24 de proceduri medicale stomatologice, începând de la consultaţie, la extracţii dentare sau plombe şi proteze. Bugetul alocat este de 80 de milioane de lei. Însă, cei care au parte de gratuitate sunt, după cum am menţionat, doar copiii şi beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii, revoluţionarii şi magistraţii înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist.

Persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii, potrivit normelor privind pachetele de servicii medicale.

În acte, banii par să fie de ajuns, în realitate, medicii stomatologi spun că pentru ei nu este rentabil să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru că tarifele decontate sunt mai mici decât cele reale. Dacă CAS plăteşte consultaţia cu 133 de lei, în cabinet, procedura ajunge să coste peste 250 de lei. De asemenea, o extracţie cu anestezie este decontată cu 20 de lei de Casă, în condiţiile în care, spun stomatologii, în realitate costul se ridică la 100 de lei.

În cazul tratamentului cangrenei pulpare, CAS decontează 109 lei, iar această sumă acoperă doar materialele necesare, spun stomatologii, arătându-se neinteresaţi de propunerea statului, principalul motiv fiind acela că sunt bani puţini pentru cât costăîn realitate aceste servicii şi nici nu merită efortul, mai ales că pentru încheierea unui contract sunt necesare câte şi mai câte documente ce trebuie întocmite.

Alexăndrenii spun, însă, că era nevoie de această măsură luată în cazul serviciilor stomatologice, dar unii dintre ei sunt de părere că este mai mult o păcăleală, având în vedere că cei care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii şi speră să existe cât mai mulţi stomatologi care să încheie contract cu CAS. Din nefericire, stomatologii teleormăneni nu sunt prea atraşi de oferta statului, iar cetăţenii judeţului, mulţumiţi chiar şi pentru puţinele servicii care li se oferă în acest domeniu, pe principiul “e bun şi un pic decât deloc”, se pare că nu prea vor avea parte de ele. Adică, dacă în contract cu Casa nu vor intra medici stomatologi, chiar dacă serviciile sunt gratuite cel puţin pentru anumite categorii de persoane, acestea nu vor putea beneficia de dreptul cuvenit, decât în cabinetele de stat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.