Gheorghe Budică, primarul comunei Orbeasca: “Funcţia aceasta nu este una ca oricare alta”

– Cât este de bine, domnul Budică, să fii primar la Orbeasca, cea mai mare aglomerare rurală din Teleorman, gândinţi-vă prin ce aţi trecut în primul mandat şi în cei aproape 2 ani din al doilea mandat?

– N-aş spune că am trecut prin situaţii extreme, cum se spune acum, din contră, cred că a fost o perioadă, într-adevăr cu unele probleme, dar nu de nerezolvat. Vedeţi dumneavoastră, funcţia de primar nu este ca oricare alta. Eu, ca inginer, am lucrat în unităţi agricole mari, care chiar puneau probleme deosebite sau extreme şi tot le rezolvam. Aici însă, lucrurile stau altfel, în sensul că, dincolo de o comunicare, pe care trebuie să o ai cu foarte mulţi oameni, avem în comună peste 8000 de suflete, este important şi cum stăpâneşti fiecare situaţie în parte, cum te apropii de oameni, cât suflet pui în ceea ce faci pentru ei, bineînţeles în spaţiul prevederilor legale.

– Sigur, este o chestiune care ţine de om şi nu neapărat de funcţia de primar…

– Aşa este, ca primar trebuie să fii întâi om de calitate şi apoi primar, când eşti supus şi prins în tot felul de restricţii administrative. Invers, este foarte greu, primar poate fi oricine care este ales de populaţia localităţii respective. Şi, cum alegerile dau uneori rezultate surprinzătoare, poţi fi foarte uşor primar, dar nu unul aşa cum trebuie. Ca să lucrezi însă cu oamenii este  altceva. Eu sunt din Orbeasca şi ştiu ce înseamnă viaţa la ţară, cum te privesc oamenii şi cum vorbesc cu tine, indiferent ce eşti.

– Chiar dacă eşti inginer horticol?

– Aici este o altă viziune. Oamenii te respectă ca inginer şi te întreabă cum e cu via, cum e cu pomii, cum e cu porumbul sau cu grâul, cu toate celelate probleme, de zi cu zi, din viaţa lor. Deci, este cu totul altceva şi eu am reuşit să le demonstrez că ştiu meseria de inginer agricol, am revitalizat plantaţiile de vii, cele, fie ele şi restrânse, de pomi şi cam tot ce au oamenii prin gospodării.

– Cîâ de bine cunoaşteţi oamenii din comună, dumneavoastră fiind totuşi tânăr, iar comuna fiind foarte mare, cea mai mare din judeţ, aşa cum spuneam cu aproape 8.000 de locuitori?

– Sigur, nu-i cunosc pe toţi. Cred că nici nu este posibil, sunt trei sate mari, fiecare cât o comună, aşa cum a şi fost de altfel. Dar nu este o problemă pe  care să nu o pot stăpâni. Comunicarea mea cu ei este, cred eu, destul de bună.

– Dar cunoaşteţi toate problemele care se regăsesc în fiecare din cele trei sate: Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos şi Lăceni?

– Sigur că da, nu se pune problema aşa într-o aglomerare rurală, cum este  Orbeasca. Eu şi echipa de la primărie, consilierii locali, le ştim. Chestiunea mai dificilă este că uneori ne lovim de unele neînţelegeri ale legislaţiei administrative şi nu putem să le rezolvăm operativ. Practic, este o activitate complexă, care porneşte de la oameni şi ajunge la primar, primar care trebuie să fie atent la tot ceea ce oamenii îi spun şi îi cer, mergând până la implementarea programului de dezvoltare, de la apă până la şcoală, şi de la canalizare până la drumuri.

– După aproape 6 ani de primar, vreţi să mai fiţi încă un mandat, după finalizarea acestuia, al treilea de fapt?

– Am 48 de ani şi cred că pot să merg înainte pe acest drum. Deci, vreau să rămân în această zonă a administraţiei şi nu altundeva, ci aici în Orbeasca, unde sigur se vor întâmpla în continuare multe lucruri bune, atât în rândul oamenilor, cât şi în ceea ce însemnă alte condiţii de viaţă, pe o altă treaptă de civilizaţie pe care eu o doresc şi sigur o voi şi realiza şi, aşa, oamenii şi primarul Budică “vor fi un tot”.

– Pentru acest lucru va trebui, probabil, să sacrificaţi ceva, dincolo de timp, poate chiar familia, în sensul de a o priva de prezenţa dumneavoastră mai mult acasă?

– Sigur, există şi acest risc. Deocamdată, nu  am probleme deosebite, ba chiar familia mă sprijină în demersul meu pentru ca au văzut că-mi place şi că vreau să fac ceva pentru oamenii din comună.

– Înţeleg că şi familia vă vrea, în continuare, primar?

– Sigur că da. Altfel, nici nu aş vrea să mai fiu. Eu îmi iubesc familia, îmi iubesc soţia, îmi iubesc copiii, la care ţin cu tot sufletul şi nu-i voi sacrifica în nici un fel pentru o asemenea funcţie. Când îmi voi da seama că ceva este în neregulă, fiţi sigur că voi renunţa la funcţia de primar şi voi rămâne cu familia mea. Deci, vreau să candidez şi data viitoare, pentru că eu chiar cred că sunt primarul care le trebuie oamenilor din Orbeasca.

(Gh. Paraschiv)

Leave a Comment

*

code