Eveniment

Fraudă cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură în Teleorman

În luna decembrie a anului trecut, DNA a trimis în judecată primari, angajaţi din primării, pe fostul director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Braşov şi un angajat al SRI, ca urmare a descoperirii unor fraude cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură, dar şi alte persoane, care au făcut fraude prin accesarea de fonduri europene.

Astfel, Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna decembrie 2014, având ca obiect fraude cu fonduri europene, în sinteza întocmită fiind şi un caz din Teleorman.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor V.A.N., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi D.G.N., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.

Întreprinderea Individuală “Neaţă Victoria-Anca”, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în luna iunie 2012, inculpata V.A. N., beneficiind de ajutorul inculpatului D.G.N., a atestat în fals în cuprinsul unei declaraţii faptul că este membră a unei “familii de fermieri” şi că a lucrat în cadrul fermei respective, în perioada 10.01.2011 – 30.04.2012, un număr de 5 ore/zi.

Ulterior, în data de 28.06.2012, inculpata a folosit la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – Oficiul Judeţean Teleorman, respectiva declaraţie falsă împreună cu o alta falsificată de inculpatul D.G.N., în cadrul unei cereri de finanţare intitulată “Instalarea tânărului fermier L.V.A. ca şef al exploataţiei agricole din comuna Orbeasca, judeţul Teleorman”. În luna iulie 2013, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – Oficiul Judeţean Teleorman a virat în contul Întreprinderii Individuale “Neaţă Victoria-Anca” suma de 106.668 lei. De altfel, în cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.