Politic

Foștii parlamentari de Teleorman, lăsați fără pensii speciale

Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, adoptată de Parlament, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, după ce Avocatul Poporului nu a atacat-o la Curtea Constituțională, iar primii afectați sunt foștii parlamentari, care vor rămâne fără indemnizațiile consistente primite pentru timpul petrecut în Legislativ.

Din Teleorman, printre cei vizați de tăierea pensiilor speciale sunt Ion Gogoi, senator în legislatura 2000-2004, ales pe listele PSD, care activează în prezent ca medic de familie, la Roșiorii de Vede, dar și Ionel Marineci, deputat de Teleorman în legislaturile 1996-2000 și 2000-2004, din partea PDSR- Partidul Democraţiei Sociale din România și, ulterior, din partea PSD. Fostul senator Ion Gogoi, consilier local la Roșiori de Vede în legislatura 2016-2020, a trecut în declarația de avere completată în anul 2020, 39.192 de lei încasați din indemnizația de fost senator, ceea ce înseamnă 3.266 de lei, lunar, pentru cei patru ani petrecuți în Legislativ.

Afectat de eliminarea indemnizațiilor speciale este și Timotei Stuparu, deputat de Teleorman între anii 1990 și 1992, dar și în legislatura 2000-2004, și senator în legislatura 2012-2016, din partea PSD. În cazul acestuia, în declarația de avere completată pe 15 ianuarie 2021, este notat că, în anul 2020, a încasat 97.776 de lei din indemnizația de senator, ceea ce înseamnă că, lunar, a încasat 8.148 de lei pentru cele două mandate petrecute în Legislativ.

De altfel, legea privind eliminarea indemnizațiilor speciale vizează toți foștii și actualii parlamentari de Teleorman, care, indiferent de numărul mandatelor complete petrecute în Legislativ, nu vor mai încasa pensii speciale la împlinirea vârstei de pensionare. Începând cu legislatura 1992-1996, județului Teleorman i-au revenit câte șapte mandate de deputat și câte două de senator, ceea ce înseamnă 56 de mandate în camera inferioară a Parlamentului și alte 16 în cea superioară. De menționat ar fi faptul că, dintre aceștia, mulți au stat în Parlament câte două sau chiar trei mandate, însă chiar și așa tot rămân câteva zeci de foști deputați și senatori de Teleorman care au încasat indemnizații consistente pentru anii petrecuți în Legislativ.

La nivel național, cifrele oficiale arată că 827 de foști senatori și deputați beneficiază de pensii speciale, impactul bugetar fiind de aproximativ un milion de euro pe lună. Pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.741 de lei, în timp ce cea minimă este de 2.131 de lei pe lună, pentru patru ani petrecuți în forul legislativ. Pensiile speciale sunt încasate de foștii parlamentari numai pentru mandatele complete în Senat sau Camera Deputaților.

Legea de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor prin care au fost introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare în luna ianuarie 2016. Pensiile speciale au fost acordate foștilor parlamentari pe baza cererilor scrise ale acestora.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.