Politic

Foste voci ale politicii teleormănene – Eugen Jieanu a lăsat tribuna politică pentru brokeraj

Carmen Dumitrescu
În politica autohtonă s-au perindat, de-a lungul timpului, personaje care mai de care mai pestriţe şi mai dornice de afirmare. Dar au existat şi politicieni de calitate, care au încercat politica în vederea unui eventual proiect personal şi apoi au renunţat la ea, ca la o măsea stricată, considerând că domeniul nu avantajează nici pe departe oamenii de bun simţ, dispuşi să sacrifice timp şi efort binelui general. De fapt, unii dintre politicienii trecutului au reuşit să înţeleagă că la mijloc nu e niciun fel de bine general, ci doar interese circumstanţiale, determinate de actorii scenei politice şi interese individuale sau de grup, care nu pot fi depăşite de un caracter onest. Un politician din această ultimă categorie a fost Eugen Jieanu. Absolvent al Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân”, Jieanu s-a simţit atras de politică mai mult decât de domeniul pentru care s-a pregătit  şi a intrat în viaţa politică a judeţului Teleorman în anul 2000, când a fost ales consilier judeţean. Încă de la momentul intrării în politică, Jieanu s-a făcut remarcat printr-o anumită verticalitate pe care alţi politicieni din judeţ n-au avut-o niciodată, dar şi printr-un fel echilibrat de a face lucrurile, calităţi care, însă, nu l-au ajutat în obţinerea unui succes durabil, ci dimpotrivă, i-au dăunat.

Cu numai câţiva ani mai târziu, îl găseam pe Jieanu în PDL, partid din partea căruia a obţinut un scaun de consilier local, dar nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit, considerând că e mai bine să-şi dea demisia în bloc alături de ceilalţi consilieri locali ai PDL. Mai târziu s-au limpezit apele şi s-a ajuns la concluzia că, de fapt, existau divergenţe în interiorul PDL, motiv pentru care Eugen Jieanu, Marian Rânescu şi Florea Negreanu şi-au manifestat, prin demisia lor, dorinţa de retragere din PDL şi de a încerca un alt drum politic. Povestea a venit cumva în continuarea unei alte divergenţe mai vechi din sânul PDL, Adrian Bădulescu încercând să îndepărteze vocile din partid care demonstrau că nu se tem să se exprime şi nu se tem să lupte pentru cauza lor.
Alternativa a venit, pentru Jieanu, din partea UNPR, partid care a decis să încerce obţinerea unui scor bun la alegerile locale din 2012, folosindu-se de imaginea curată a fostului pedelist. Nici atunci, însă, Jieanu nu a avut parte de un context favorabil şi, având în vedere că nu-i stătea în caracter să meargă pe varianta discursului de mahala sau pe tactica aruncatului cu noroi în ochii adversarului, rezultatul alegerilor a fost unul mai mult decât dezamăgitor. În condiţiile respective, singura alternativă care i-a rămas politicianului care se simţea de mai multă vreme detaşat de lumea politicii autohtone, cel puţin prin prisma caracterului său atipic, a fost aceea de a se întoarce, cu totul, în mediul privat. În acest moment, despre Eugen Jieanu nu se mai aude nimic şi e foarte posibil, potrivit unor declaraţii de-ale sale mai vechi, să nu mai revină niciodată în politica locală. Desigur, nu e prea târziu să-şi schimbe nici acum punctul de vedere, însă dezamăgirea de la localele din 2012 a dus un politician vertical şi corect în direcţia anonimatului, lăsând astfel loc personajelor pestriţe care ne fac acum zilele mai colorate, prin ridicolul situaţiilor în care se pun singure şi prin lipsa de bun simţ care face adeseori deliciul publicului larg.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.