Social

Filologia, specializarea preferată de majoritatea absolvenţilor de etnie romă repartizaţi pe locurile speciale în licee

Monica DUMITRESCU

Mai mult de jumătate din numărul absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă care au optat pentru unul din locurile speciale în clasa a IX-a din liceele teleormănene au ales specializarea filologie.

Repartizarea absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă în clasa a IX-a de liceu s-a desfăşurat marţi, 8 iulie, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din municipiul Alexandria. Şi anul acesta, cea mai mare parte a locurilor destinate absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă în liceele teleormănene au rămas neocupate. Potrivit prof. Marilena Ion, inspector şcolar de specialitate în cadrul ISJ Teleorman, doar 44 de absolvenţi de gimnaziu de etnie romă au depus dosarul pentru ocuparea unuia din cele aproximativ 250 de locuri rezervate. La şedinţa de repartizare s-au prezentat însă doar 41 dintre absolvenţii înscrişi. 22 dintre aceştia au optat şi au fost repartizaţi la specializarea filologie în mai multe licee din Teleorman. Alţi patru absolvenţi de etnie romă au optat pentru specializarea matematică informatică. Trei absolvenţi au fost repartizaţi în învăţământul profesional de 3 ani, restul optând pentru alte specializări din cadrul liceelor tehnologice din judeţ.

Cea mai mare medie cu care un absolvent de etnie romă intră, anul acesta, la liceu este de 8,78 şi aparţine unei absolvente a Şcolii gimnaziale nr. 6 din Alexandria. Alţi trei candidaţi repartizaţi pe locurile speciale pentru romi au avut medii mai mari de 8. Trei din cei patru absolvenţi cu medii peste 8 au optat pentru specializarea filologie de la liceele “Marin Preda” Turnu Măgurele, “Anastasescu” Roşiorii de Vede şi Zimnicea. Cel de-al patrulea a fost repartizat la specializarea învăţători educatoare din cadrul Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria.

Alţi 7 absolvenţi din cei repartizaţi pe locurile speciale pentru romi au avut medii de admitere cuprinse între 7- 7.99. Şi aceştia au optat în cea mai mare parte pentru filologie şi specializarea învăţători-educatoare.

Locurile speciale pentru romi care au rămas neocupate vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale, menţionate în metodologia admiterii la liceu.

Numărul mic de candidaţi pentru aceste locuri înregistrat anul acesta, dar şi în anii anteriori poate fi justificat de faptul că absolvenţii de gimnaziu de etnie romă preferă să nu-şi dezvăluie originea şi să candideze la rând cu ceilalţi elevi la repartizarea în licee, pentru a nu fi stigmatizaţi. O altă cauză a numărului mic de elevi care se înscriu pe aceste locuri poate fi şi lipsa de informare, în ciuda campaniilor pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţiile pentru romi le-au desfăşurat în ultimul timp. Informaţia se pare că nu a ajuns la toţi copiii şi părinţii acestora, în special la cei care au absolvit unităţile de învăţământ gimnaziale din mediul rural.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.