Social

Fiecare picătură contează. Campanie de donare de sânge în Alexandria

Centrul de Transfuzie Sanguină Alexandria, alături de o organizaţie nonprofit şi de o fundaţie, anunţă organizarea unei sesiuni mobile de donare de sânge, miercuri, 3 iunie 2015, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 09.00-13.00, în cadrul programului “O şansă pentru viaţă”. Sângele recoltat va fi folosit pentru pacienţii cu arsuri grave sau pentru cei care sunt supuşi unor operaţii complexe, pentru bolnavii de leucemie şi pentru victimele accidentelor rutiere.

În Alexandria, deşi aproximativ 100 persoane donează lunar, cantitatea de sânge recoltată acoperă doar 50% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate, dar şi pentru a creşte siguranţa produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate faţă de semeni şi societate.

Locuitorii din Alexandria care îndeplinesc criteriile minime pentru a deveni donatori sunt aşteptaţi să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unităţii mobile “O şansă pentru viaţă”.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât şi pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoşa şi să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârstă cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani, greutate 50 – 100 kg femeile şi 60 – 100 kg bărbaţii, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.