Economie

Fermierilor care ard resturile vegetale pe terenul arabil li se reduce subvenţia pe suprafaţă

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei uscate pe pajiştile permanente nu este permisă, avertizează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Fermierii au obligaţia de a respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8). În conformitate cu acestea, nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, ca de exemplu paie de cereale păioase, resturi de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă etc., inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. APIA avertizează că agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.

În conformitate cu GAEC 8, APIA precizează că nu este permisă arderea vegetaţiei uscate pe pajiştile permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor. Agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.

Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.