Economie

Fermierii vor completa, în 2015, o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor

În 2015, fermierii români vor depune o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală, iar campania de depunere a cererilor va demara în prima parte a lunii martie.

Anul acesta, spunea ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, se modifică sistemul de depunere a cererilor de plată pentru că se va depune o singură cerere, adică, toţi, fermierii vor completa o singură cerere, fie ca sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală, iar în câteva zile va începe campania de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fără a preciza o dată anume, însă a spus că în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta va fi aprobată şi Ordonanţa care reglementează modalitatea de verificare a criteriului de “fermier activ“, introdusă din 2015. Este vorba despre toţi fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe fermă, indiferent de formele de sprijin, în sensul că, din 2015, este necesar ca orice fermier înregistrat în baza de date APIA să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obţine plăţi pe suprafaţă în conformitate cu prevederile europene. În Teleorman, pentru srijinul pe suprafaţă anul trecut au fost depuse 20.434 cereri, însă, potrivit APIA Teleorman, nu toţi fermierii au primit banii, din cauza neconcordanţelor depistate ca urmare a verificării acestor cereri.

De asemenea, anul 2015 va aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor europene şi naţionale, în condiţiile în care au fost introduse schemele pentru tinerii fermieri şi pentru micii fermieri, condiţiile pentru pachetul de înverzire şi plata diferenţiată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.