Economie

Fermierii teleormăneni au depus peste 2.000 de dosare pentru sprijinul acordat în sectorul zootehnic la specia bovine

Crescătorii de bovine au putut depune cererile de sprijin în sectorul zootehnic la specia bovine pentru anul 2013 în perioada 17 septembrie – 28 octombrie 2013, iar banii vor fi acordaţi anul viitor în urma unei hotărâri de guvern. De precizat că de anul acesta sprijinul se acordă după noi reguli.

În baza Ordinul MADR 920/2013 pentru stabilirea noului mod de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine, publicat în M. Of. nr. 0581 din 12 septembrie 2013, Campania de depunere a cererilor de sprijin în sectorul zootehnic la specia bovine tocmai s-a încheiat. Potrivit purtătorului de cuvânt al APIA Teleorman, Cristina Epure, până la data stabilită de lege, la nivelul judeţului Teleorman, au fost depuse 2.132 de dosare pentru un numnăr de 18.609 capete de bovine.

În baza aceluiaşi ordin menţionat anterior, crescătorii de bovine pot beneficia în acest an de un sprijin pe cap de animal, la care se adaugă un sprijin suplimentar pentru producţia de lapte, acesta cuprinzând, totodată, şi modificarea datei de referinţă la care se face raportarea deţinerii animalelor în exploataţie, respectiv aceasta este de anul acesta 31 ianuarie 2013.

Astfel, potrivit noilor modificări anul acesta pentru a beneficia de schema decuplată de producţie în sectorul carne, crescătorii de bovine trebuie să îndeplinească, cumulativ, două condiţii, respectiv să deţină un efectiv minim de 3 capete bovine cu varsta de minim 16 luni, la data de referinţă menţionată anterior, precum şi aceea ca exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă 31.01.2013, dar şi la data solicitării primei.  Sprijinul se acordă pentru minim 3 capete de bovine cu vârsta de minim 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.

Tot noile modificări reglementează şi modul în care se acordă sprijinul pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte. Şi în acest caz crescătorii de bovine trebuie să  îndeplinească, cumulativ, unele condiţii. respectv, exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei, solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012 – 2013 şi să fi livrat sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone lapte în anul de cotă 2012 – 2013. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.