Economie

Falşi comisari ai protecţiei consumatorilor. Reprezentanţii asociaţiilor de consumatori nu au drept de control

Reprezentanţii asociaţiilor de consumatori nu au drept de control al operatorilor economici, conform art.42 din O.G. nr. 21/1992, informeză ANPC. Comisarii Protecţiei Consumatorilor atrag atenţia operatorilor economici că pot avea de-a face cu falşi comisari ai protecţiei consumatorilor, aceştia fiind de fapt reprezentanţi ai tot felul de asociaţii ale consumatorilor.

În acest sens, ANPC le face cunoscut operatorilor economici că membrilor asociaţiilor de consumatori le este interzisă solicitarea de acte sau documente ale operatorilor economici.

De altfel, folosirea de către membrii asociaţiilor de consumatori de nume ori calităţi mincinoase în scopul efectuării de controale la operatorii economici reprezintă infracţiune; în relaţia cu operatorii economici, este interzisă utilizarea de însemne, formulare standardizate, ordine de serviciu, legitimaţii ori insigne care creează impresia falsă asupra calităţii membrilor asociaţiilor, inducând ideea că aceştia sunt din partea unei instituţii oficiale, cu rol de control şi foarte important; preşedinţii asociaţiilor sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa membrilor asociaţiei drepturile şi obligaţiile acestora, conform OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, în caz contrar, considerându-se că aceştia încurajează practicile ilegale de control.

Pentru a se proteja de falşii comisarii, operatorii economici trebuie să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control şi să verifice cine semnează aceste ordine, pentru că sunt semnate de comisarul şef sau adjunctul acestuia de pe raza teritoarială de unde îşi desfăşoară activitatea, să verifice legitimaţiile şi, foarte important, să nu achite în numerar amenzile aplicate de comisarii ANPC. Amenzile date de ANPC nu se achită decât la trezoreria pe raza căreia se află sediul social al operatorului economic. În cazul în care se confruntă cu astfel de cazuri, operatorii economici sunt sfătuiţi să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.