Eveniment

Exerciţiu: Zimnicea şi Svisthov devastate de cutremure – Românii şi bulgarii acţionează împreună pentru înlăturarea efectelor calamităţilor

Monica DUMITRESCU

Exerciţiul de cooperare româno-bulgar “JRM – 2014”,  planificat în perioada 7 – 11 aprilie 2014, în oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman, reprezintă ultima etapă a proiectului “Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”, finanţat prin – Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Bulgaria 2007-2013,  acesta fiind destinat testării practice a instrumentelor de facilitare şi reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situaţii de urgenţă şi operaţiunilor de răspuns la dezastre.

Acesta se va desfăşura pe teritoriul ambelor state, respectiv în Bulgaria în perioada 8 -9 aprilie, iar în România în zilele de 10 şi 11 aprilie a.c.

Conform scenariului prezentat în cadrul unui briefing de presă de colonel Sandu Liviu Sorinel, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, în data de 7 aprilie are loc un cutremur mare în Bulgaria, localitatea cel mai grav afectată fiind Svishtov. Depăşiţi de situaţie, bulgarii cer ajutorul românilor, conform unui protocol încheiat între instituţiile din cele două state. În zona trasfrontalieră se va forma un detaşament de intervenţie cu participarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din toate judeţele riverane Dunării, de la Mehedinţi, până la Constanţa, baza de operaţiuni urmând să fie stabilită la Zimnicea. Forţele române vor trece Dunărea cu bacul şi vor interveni alături de bulgari pentru înlăturarea efectelor calamităţilor. În zilele de 8 şi 9 aprilie, românii vor acţiona în partea bulgară.

În ziua de 9 aprilie va avea loc un cutremur major în Vrancea, iar Zimnicea şi Turnu Măgurele vor fi grav afectate, conform scenariului. Autorităţile române vor da ordin de încetare a mnisiunii din Bulgaria şi vor cere detaşamentelor române să revină în ţară. Bacul nu va mai putea fi folosit de acestă dată, astfel că forţele române vor fi nevoite să folosească calea rutieră, revenind în şară pe la Giurgiu. În zilele de 10 şi 11 aprilie, românii vor acţiona la Zimnicea, pentru înlăturarea efectelor seismului. În cele două zile vor avea loc acţiuni de căutare şi salvare urbană, acţiuni de cercetare şi decontaminare chimică, acţiuni de căutare salvare în mediu acvatic, acţiuni de deblocare-salvare, stingere incendii, căutare-salvare în mediu contaminat, prim ajutor şi triaj medical, misiuni de asanare pirotehnică, intervenţie la incident chimic (cercetare şi decontaminare) etc.

Populaţia este sfătuită să evite zonele în care se desfăşoară exerciţiul.

Obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizare şi limitarea consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Sunt invitaţi la Zimnicea pentru a participa la acest proiec primul ministru Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, se secretarul de stat Raed Arafat, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, şefi ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

One Comment

  1. Pingback: Exerciţiu: Zimnicea şi Svisthov devastate de cutremure – Românii şi bulgarii acţionează împreună pentru înlăturarea efectelor calamităţilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.