Economie

Excedentul bugetar din 2013, utilizat pentru noi investiţii în Alexandria

Carmen Dumitrescu

De obicei, în urma fiecărui exerciţiu bugetar, în contextul prudenţei autorităţilor locale, rămân sume mai mari sau mai mici de bani, care pot fi utilizaţi în cursul anului următor. Direcţia acestor bani se stabileşte de către consilierii locali, după un studiu atent al priorităţilor, astfel că în cadrul şedinţei Consiliului local din data de 16 ianuarie s-a aprobat proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului municipiului Alexandria din anii precedenţi pentru anul 2014. Trebuie făcută precizarea că la finalul lui 2013, excedentul bugetar al municipiului Alexandria a fost de 4.885.401,93 lei iar în anul curent, din excedent se poate utiliza suma de 4.027.810 lei în vederea finanţării secţiunii de dezvoltare, care presupune finalizarea sau realizarea unor investiţii de interes public.

Potrivit proiectului de hotărâre, o parte din excedent va fi direcţionat în sensul achitării de taxe,m avize, comisioane pentru obiectivele de investiţii noi, în vederea emiterii autorizaţiei de construcţie şi, de asemenea, o parte de bani vor fi utilizaţi pentru actualizarea unor studii de fezabilitate şi proiecte tehnice mai vechi. O altă parte a excedentului va fi investit la secţiunea “Cultură, recreere şi religie” şi aici vorbim, în primul rând despre lucrări noi, precum amenajarea de terenuri de tenis în pădurea Vedea. Astfel, municipalitatea şi-a propus  să amenajeze trei terenuri de tenis de câmp în Pădurea Vedea, al căror preţ de execuţie se ridică la 560.000, 00 lei. Tot la acest capitol, este vizată reabilitarea şi consolidarea digului de protecţie pe râul Vedea, investiţie ce presupune supraînalţarea digurului cu 50 de centimetri, consolidarea şi lăţirea de la 3,5 m la 5 m şi amenajarea părţii superioare a digului în vederea permiterii accesului mijloacelor auto de intervenţie în caz de dezastru. În acelaşi timp, digul va constitui şi o zonă de promenadă pentru alexăndreni, acesta făcând parte din zona de agrement a oraşului din pădurea Vedea. În acest sens, va fi alocată suma de 30.000,00 lei din excedentul bugetar.

O altă direcţie în care va fi cheltuit excedentul bugetar din 2013 este Ştrandul Vedea, unde se intenţionează realizarea, în spaţiul acoprit al bazinului de înot, a unui sistem de ventilaţie şi dezumidificare, care să conducă la obţinerea unei umidităţi de sub 65%, indiferent de condiţiile atmosferice exterioare şi la reducerea consumului de gaze utilizate pentru încălzirea spaţiului respectiv.

Reabilitarea Casei de Cultură din Alexandria este un punct foarte important din lista obiectivelor de investiţii finanţate din execedentul bugetar al anului trecut. În această privinţă, s-a propus alocarea sumei de 200.000 pentru elaborarea documentaţiilor tehnice pentru executarea unor lucrări precum: sistem de climatizare, reabilitare pardoseli, vopsitorii, zugrăveli, reabilitare instalaţii sanitare, instalaţii electrice, înlocuire scaune, reparaţii terasă.

Bani vor fi direcţionaţi şi către reabilitarea cinematografului Patria, elaborarea documentaţiei pentru reabilitare costând municipiul 150.000 lei. Cinematograful 3D se află şi el pe lista obiectivelor finanţate din excedentul bugetar pe 2013, astfel că se doreşte amenajarea sălii mici a Casei de Cultură cu un cinematograf de 80 de locuri, prin achiziţionarea unor echipamente pentru realizarea unui sistem de proiecţie 3D. În acest sens, obiectivului îi este alocată suma de 370.000 lei.

În ceea ce priveşte capitolul “Servicii de dezvoltare publică şi locuinţe”, s-au direcţionat bani din excedent pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Teleorman, pentru realizarea de parcaje tip copertină în zona blocurilor 300 şi 400, reamenajarea şi modernizarea faţadei pieţei centrale din Alexandria. Bani au fost alocaţi şi la capitolul “Transporturi” şi aici este vizată reabilitarea unor cartiere, trotuare, instalarea semnalului de intrare în municipiul Alexandria şi reabilitarea străzii Libertăţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.