Eveniment

Evoluția focarelor de gripă aviară în Teleorman, în creștere

Vineri, 31 martie, în sala mică a Prefecturii Teleorman, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat două hotărâri privind luarea de măsuri în cazul a două explotații din comuna Dracea, unde s-au confirmat două noi focare de gripă aviară la păsările domestice și s-au reluat măsurile preventive aplicabile în localitățile teleormănene aflate în zona de protecție și cea de supraveghere.

Autorităţile teleormănene au fost notificate din data de 1 martie asupra îmbolnăvirilor păsărilor din această localitate, dar, se pare că, îngrijorarea localnicilor a fost tardivă, în sensul că, imediat după ce un locuitor al comunei Dracea a notificat medicul veterinar din zonă că au murit păsări în explotația sa, au ieșit la iveală și alte cazuri de decese la păsările din gospodăriile populației, fiind confirmate în scurt timp 20 de focare de gripă aviară în comuna Dracea.

Imediat s-au dispus măsurile necesare limitării răspândirii îmbolnăvirilor, măsuri care, din păcate, nu prea au fost respectate de cetățeni și, la ora actuală, Teleormanul se confruntă cu o răspândire a virului gripal. La data de 31 martie, în Teleorman erau 27 de focare confirmate de influență aviară cu virusul H5N8 înalt patogen și o suspiciune, despre care reprezentanții DSVSA Teleorman spun că, din păcate, se va confirma ca nou focar.

Autorităţile veterinare au stabilit deja o serie de măsuri preventive, menite să prevină extinderea focarului de gripă aviară. Până acum, a fost stabilită o zonă de protecţie, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, şi una de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, care cuprinde localitățile Dracea, Crângu, Putineiu, Lisa, Bogdana, Traian, Furculești, Seaca și Piatra. În focare au fost eutanasiate toate păsările și s-au făcut dezinfecții în exploatațiile în care a fost depistat virusul.

În 20 dintre explotațiile în care s-a confirmat gripa aviară, vineri și sâmbătă se face a treia dezinfecție, iar la 24 de ore de la această ultimă dezinfecție se prelevează probe pentru efectuarea testelor de sanitație și, abia dacă acestea vor fi negative se poate vorbi de închiderea focarelor.

Pe lângă măsurile dispuse în exploatațiile unde s-au confirmat îmbolnăvirile s-au dispus măsuri și în cele două zone, de protecție și de supraveghere, măsuri care prevăd inspecţia tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice sau alte păsări ţinute în captivitate; interzicerea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele, s-a interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală pentru a minimiza contactul acestora, direct sau indirect, cu păsările sălbatice, separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte.

De asemenea, s-a interzis intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei).

În regim de urgenţă prin toate mijloacele de comunicare accesibile, toţi deţinătorii de păsări au fost informaţi despre măsurile impuse, precum şi despre obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică concesionar şi DSVSA judeţean asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate.

În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar din comună şi DSVSA Teleorman pentru dirijarea în vederea efectuării examenelor de laborator etc. Cu toate acestea, în Dracea, în special, unde s-au întâlnit cele mai multe focare, localnicii se pare nu prea dau doi bani pe ceea ce zic autoritărțile, în continuare fiind depistate păsări libere, în afara exploatației. În acest sens, prefectul județului, Florinel Dumitrescu, le-a cerut primarilor localităților alfate în zonele afectate să le transmită cetățenilor că nu este de glumit cu această boală și că dacă nu respectă măsurile vor suporta sancțiunile. Pe de altă parte, le-a cerut autorităților locale ca, în cazul în care vor fi găsite păsări în afara explotației, acestea să fie confiscate și eutanasiate conform procedurilor. Aceste păsări vor fi considerate ca neavând stăpân.

De asemenea, în zonele de supraveghere și protecție sunt interzise târgurile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.