Politic

Europarlamentarele pentru ei

Sorin Ovidiu Bălan

Apropierea alegerilor europarlamentare încing apele pe scena politică românească. Nu, nu vă temeți, nu este o bătălie de idei, o luptă a ofertelor, care dintre candidați să ne reprezinte mai bine la UE. Nici vorbă de aşa ceva. De altfel, aţi constatat şi singuri că în această campanie electorală nu s-au făcut nici un fel de promisiuni, nu s-au lansat nici un fel de idei. Asta nu pentru că nu ar interesa aceste alegeri. Interesează, dar nu pe alegători care, conform sondajelor, vor ignora acest scrutin, strângându-se în jurul grătarelor la iarbă verde, mai mult decât în jurul urnelor, ci pe ei. Pe aleşi. Şi pe cei care speră să fie aleşi.

Miza este cu mult mai mare decât un fotoliu de europarlamentar, foarte bine plătit, în care să nu faci nimic, sau cel mult să te faci de râs, pe tine şi, implicit, România. Miza, deşi sunt alegeri pentru Europ, este una internă.

Pentru că aceste alegeri care nu interesează alegătorii, sunt un fel de hârtie de turnesol, care va arăta cum stau partidele pentru mult mai interesantele alegeri prezidenţiale de la sfârşitul anului. Dar şi ce mişcări majore se vor face pe eşichierul politic, în funcţie de rezultatele acestor alegeri.

În primul rând, de ele depinde existenţa Cabinetului Ponta 3. Opoziţia a anunţat deja introducerea unei moţiuni de cenzură, imediat după alegeri. Crin Antonescu ar fi vrut să o bage înainte, dar parlamentarii săi au amânat-o, tocmai pentru a vedea rezultatele alegerilor. Opoziţia nu ar mai avea nevoie decât de 15 voturi ca să dărâme guvernul, voturi pe care, în cazul unui rezultat mai mic decât cel scontat al PSD-ului, ar da aripi fie minorităţilor, fie UNPR-ului să se alăture în acest demers al opoziţiei.

Pe de altă parte, schimbări radicale se pot produce şi în opoziţie. Dacă liberalii nu vor scoate peste 20 la sută, liderul lor, Crin Antonescu, va demisiona, conform declaraţiilor sale.

La pândă stă şi Traian Băsescu, căruia, un rezultat mai slab al PSD i-ar pica mănuşă în încercările sale de a coagula dreapta şi de a bloca, tot conform declaraţiilor sale, drumul lui Victor Ponta către Palatul Cotroceni.

Aşadar, bătălie mare, interese majore.

Dar nu pentru noi. Ci pentru ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.