Politic

Eroi simpli, la timpul prezent

Sorin Ovidiu Bălan

După ce a trecut prima emoţie a opiniei publice pricinuită de accidentul aviatic din Munţii Apuseni, după ce au avut loc şi câteva demisii, cu o singură excepţie, cea a ministrului de Interne, nesemnificative, crezându-se feriţi de fireasca uitare, au ieşit de prin cotloanele lor şacalii, nevăstuicile, hienele, prădătorii mărunţi care nu au curaj să atace decât mişeleşte, pe la spate, pe cei care nu se mai pot apăra.

Invidia faţă de cei puternici, neputinţa de a se compara cu ei, dar şi interese meschine, pentru că unii se simţeau în pericol de a fi alungaţi de furia opiniei publice de la ciolanul unde au fost instalaţi nu pentru competenţă, ci pentru faptul că au lipit afişe în campania electorală, i-au făcut să sară la gâtul celor care nu se mai puteau apăra. Ce eroi? Nu eroi! Nu există eroi!

Primul atacat a fost Adrian Iovan, pilotul-erou care a salvat vieţile pasagerilor, cu preţul vieţii sale. Un anume Thor Pleter, care se recomandă mare specialist în aeronautică, a ieşit primul din vizuină şi a atacat pe neaşteptate: „Vinovat de producerea accidentului este pilotul Adrian Iovan, care nu este un erou, ci un criminal”.  Din nefericire pentru şacal, uitarea în spatele căreia spera că se poate ascunde, nu se instalase. Imediat, breasla piloţilor a reacţionat mai mult decât ferm: „Iovan este un erou”. Speriat să nu fie strivit de furia pe care a stârnit-o acestor bărbaţi extraordinari, cu mii de ore la manşă, prădătorul laş s-a reîntors în vizuina puturoasă de unde ieşise. Acum nu mai vrea să dea nici un fel de explicaţii şi nici nu spune pe ce bază a tras el concluziile mişele.

Ce-a de-a două atacată a fost Aura Ion, studenta la medicină. Mai întâi s-a spus că nu avea ce să caute în avion. După aceea, că din cauza rănilor, a murit la scurt timp de la accident. De data asta prădătorul mărunt sărit din vizuină este şeful SMURD Oradea, adică omul care atunci când toţi spun că nu mai există nici o şansă, are datoria să lupte pentru viaţă. I-a dat o copită năprasnică în bot doctorul Calu, unul dintre supravieţuitori: „Aura Ion a mai trăit încă cinci ore după producerea accidentului”.

Din nefericire pentru aceşti mărunţi, din fericire pentru noi, n-au înţeles nimic din punerile la punct. Au continuat să atace mişeleşte, din invidie, din lichelism, din interese meschine. Şi au greşit. Au atacat un erou viu, care se putea apăra. Doctorul Radu Zamfir. Au spus despre el că este zdruncinat grav, că nu va mai putea profesa, că are nevoie de o perioadă lungă de recuperare.

Ieri, doctorul Zamfir i-a lovit simplu, dar mortal. Cu un gest firesc, i-a alungat înapoi în cotloanele lor. La două săptămâni de la accident, a intrat din nou în sala de operaţie. Prelevarea de organe a fost un succes. Vieţile altor câţiva oameni au fost salvate.

Modest, firesc, normal, eficient, pustiitor pentru cucuvelele care-i cântau sfârşitul. Eroi. Eroii de zi cu zi, aflaţi în slujba noastră. Duşmanii şacalilor, hienelor, năpârcilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.