Eveniment

Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Galaction Stângă, despre schimbarea statutului Catedralei din Alexandria: “Prezența monahilor la Catedrala Episcopală va atrage după sine o revigorare a vieții spirituale”

– Părinte Episcop, am dori să ne explicați în ce constă noul statut al Catedralei Sfântul Alexandru din Alexandria, începând cu data de 01 iulie 2020?

– Odată cu înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului în anul 1996, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca Biserica Sfântul Alexandru din Alexandria să fie ridicată la rangul de Catedrală Episcopală, potrivit precizărilor din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, de la articolul 181, aliniatul 2, care consemnează că “în Municipiile Reședință Eparhială, ca și în Municipiile Reședință de Județ, episcopul va stabili o catedrală episcopală…”, iar la articolul 74, aliniatul 3 din același Statut, se precizează următoarele: “Catedrala Episcopală are statut canonic de mănăstire”.

– Totuși, ce înseamnă această schimbare? Și de ce după 24 de ani?

– Este bine de știut că în județul Teleorman, până la înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului nu au existat mănăstiri. Ultima mănăstire a funcționat până în perioada interbelică, însă lipsa viețuitorilor a făcut ca această ultimă mănăstire să se închidă. Printre argumentele care au condus la înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, revigorarea vieții mănăstirești, a fost esențială. Modernismul acestor vremuri, și nu numai, a făcut ca viața monahală din aceste ținuturi să necesite timp și răbdare, până când au început să apară acei oameni dedicați bisericii și unei astfel de vieți, extrem de speciale, de călugăr. Abia acum am putut să inițiem procedurile legale din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, privitoare la statutul Catedralei Episcopale (articolul 78, aliniatul 1), fiind încurajați de faptul că acum avem resursele umane necesare. Așadar, pentru a face lumină și pentru știința celor interesați, întârzierea a fost generată de lipsa personalului monahal.

În ceea ce privește această schimbare a statutului Catedralei Episcopale, putem spune, cu certitudine, că prezența monahilor la Catedrala Episcopală din Alexandria va atrage după sine o revigorare a vieții spirituale, iar sfintele slujbe săvârșite în conformitate cu rânduielile dintr-o mănăstire vor fi bine primite de credincioșii noștri, care vor avea posibilitatea ca zilnic să participe la aceste slujbe și să descopere mai intens bucuria și folosul rugăciunii.

– Ce se va întâmpla cu preoții care acum activează la Catedrală, dar și cu ceilalți angajați?

– Tot personalul care a activat până în momentul de față la Catedrala Episcopală va rămâne în activitate. Nimeni nu va fi dat afară. Acesta va fi arondat la parohiile vecine împreună cu sectoarele în care a activat și își va continua activitatea ca și până acum și va păstra legătura spirituală și duhovnicească cu credincioșii.

– Credincioșii alexăndreni pot să vină la Catedrala Episcopală după data de 1 iulie să solicite oficierea de slujbe cum ar fi: cununii, botezuri și așa mai departe.

– Bineînțeles. Chiar îi îndemnăm cu toată dragostea să solicite aceste servicii. Asigurăm pe toți credincioșii din Alexandria că pot beneficia, fără niciun fel de impediment, de aceste servicii religioase, dacă aleg Catedrala Episcopală ca loc de oficiere pentru astfel de evenimente. Se cuvine să facem și precizarea că personalul monahal, deservent la Catedrala Episcopală începând cu data de 1 iulie 2020, va săvârși Sfintele Slujbe numai în Catedrala Episcopală. Nu vor răspunde la solicitarea de a săvârși slujbe în casele credincioșilor și nu le va fi îngăduit să oficieze slujbe în afara Catedralei Episcopale.

– Pentru această schimbare a statutului Catedralei a fost nevoie de acordul vreunei autorități centrale sau locale? Secretariatul de Stat pentru Culte, Prefectură sau Primărie?

– Nu a fost nevoie de niciun acord, din partea niciunei autorități centrale sau locale. Este o schimbare făcută conform prevederilor Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, o procedură internă strict bisericească  și legală (Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române poate fi consultat de cei interesați în Monitorul Oficial nr. 97 din 10.02.2020, republicat). Episcopia Alexandriei și Teleormanului era singura episcopie din Patriarhia Română care nu avea o Catedrală Episcopală cu statut deplin și canonic de mănăstire. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul următor, vom aniversa 25 de ani de la înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului și socotim că este potrivit ca acest sfânt locaș să fie, în adevăratul sens al cuvântului, Catedrală Episcopală.

– Ați găsit un stareț căruia să-i încredințați această responsabilitate deosebită?

– Da. Părintele Serafim de la Mănăstirea Pantocrator – Drăgănești Vlașca. Acesta a dat dovadă de un spirit gospodăresc aparte și de o râvnă deosebită în privința săvârșirii sfintelor slujbe și a înfrumusețării sfântului locaș. Avem convingerea că și la Catedrala Episcopală, ca stareț, va lucra cu aceeași sârguință și, cu ajutorul lui Dumnezeu și al credincioșilor, va înfrumuseța acest sfânt locaș, atât prin slujbele oficiate zilnic după pravila mănăstirească, cât și prin îmbunătățirea aspectului interior și exterior al catedralei. În timp, se va constata cât de binevenită a fost această schimbare pentru Catedrala Episcopală a Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului și pentru binecredicioșii creștini care participă la sfintele slujbe în acest sfânt locaș.

One Comment

  1. Pingback: Episcopul în viața Bisericii [15] – Teologie pentru azi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.