Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Episcopia a cerut Consiliului Judeţean să suplimenteze cu cinci posturi numărul personalului neclerical din biserici

Consilierii judeţeni, întruniţi în şedinţă ordinară joi, 24 august, au adoptat proiectul de hotărâre privind suplimentarea numărului de posturi pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult la nivelul judeţului Teleorman, pe anul 2017. Decizia aleşilor judeţeni a venit în urma adresei Episcopiei Alexandriei şi Teleormanul, prin care s-a solicitat suplimentarea cu cinci posturi pentru personalul neclerical, în cinci parohii din judeţ.

În acest sens, Consiliul Judeţean a cerut clarificări referitor la solicitarea privind finanţarea din veniturile proprii ale instituţiei a unui număr de cinci posturi personal neclerical, iar potrivit reprezentanţilor Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, acestea sunt repartizate pentru parohiile din Ciuperceni (un post de cântăreţ bisericesc), Trivale Moşteni II (un post de cântăreţ bisericesc), Scurtu Mare (un post de cântăreţ bisericesc), Orbeasca de Sus (un post de cântăreţ bisericesc) şi Dulceanca (un post de îngrijitor). Totodată, mai susţin reprezentanţiii Episcopiei, posturile sunt “unice la fiecare parohie şi participă la buna desfăşurare a activităţii bisericeşti”.

Proiectul de hotărâre supus dezbaterii a stârnit reacţii din partea consilierilor opoziţiei, care n-au înţeles de ce trebuie angajat cu normă întreagă un cântăreţ care, cel mai probabil, va lucra part-time.

“Refuz să cred că un cântăreţ de biserică va cânta 8 ore pe zi la biserică. De ce să-l angajăm cu normă îngreagă, dacă el nu prestează opt ore pe zi?”, a întrebat consilierul PNL Raluca Fedeleş.

Răspunsul a venit prompt din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Dănuţ Cristescu precizând în acest sens că “aşa prevede legea” şi că instituţia pe care o conduce poate doar să aprobe sau nu cererea venită din partea Episcopiei, iar persoanele care urmează să ocupe posturile nu sunt angajaţii Consiliului Judeţean.

La nivelul judeţului, potrivit informaţiilor furnizate, sunt 344 de posturi pentru personalul neclerical pentru cultul ortodox şi alte 3 posturi pentru cultul creştin după evanghelie. Odată cu suplimentarea aprobată de aleşii judeţeni, numărul personalului neclerical din unităţile de cult doin judeţ a ajuns la 352.

“În conformitate cu prevederile O.G. nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sprijinul financiar pentru personalul neclerical angajat în unităţile ce aparţin cultelor religioase din România se asigură, la cerere, în limita prevederilor bugetare anuale. Autorităţile administraţiei publice locale pot aproba suplimentarea numărului de posturi pentru personalul neclerical angajat în unităţile ce aparţin cultelor religioase recunoscute în România, ţinând cont de numărul de adepţi ai fiecărui cult religios, sprijinul financiar urmând a se asigura din venituri proprii ale bugetelor locale”, se arată în expunerea pe motive a proiectului de hotărâre.

Potrivit normelor legale în vigoare, din bugetele locale ale judeţelor, se alocă, lunar, unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, sumele necesare pentru plata contribuţiilor care asigură completarea drepturilor salariale de stat, la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj şi la Fondul de asigurări sociale de sănătate. Totodată, alocarea sumelor se face la propunerea unităţilor centrale care reprezintă cultul sau, după caz, a unităţilor centrale de cult, pe baza solicitărilor primite de la unităţile locale de cult, prin hotărâre a consiliului judeţean. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code