Politic

Emil Picu, fostul primar de la Pietroşani, în vizorul ANI

Ioan DUMITRESCU

Face ce face Agenţia Naţională de Integritate şi, din când în când, mai scoate la suprafaţă câte un teleormănean dovedit că a încălcat legea. Astfel, Emil Picu, fostul primar de la Pietroşani, a creat un avantaj de natură patrimonială rubedeniilor sale, tatălui, fiicei şi cumnatului său. Conflictul de interese de natură administrativă şi penală, precum şi săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către Picu Emil s-au petrecut în perioada în care acesta era primar al comunei Pietroşani în mandatul 2008-2012.

Picu Emil a atribuit tatălui său şi Întreprinderii Familiale Picu I. Alexandru, fără aprobarea Consiliului local al comunei un contract de prestări servicii în valoare de 6.500 lei, şi două contracte de închiriere teren arabil în suprafaţă de 48,13 hectare şi de 38 hectare în valoare de 100 lei/ha. Mai mult decât atât, Emil Picu a emis facturi şi ordine de plată în valoare de 60.600 lei, fără să aibă la bază nici un contract, fără să respecte dispoziţiile legale, şi încă un contract de închiriere cu cumnatul său, pentru un spaţiu cu destinaţie de bibliotecă, preţul chiriei fiind de 1.000 lei pe lună.

Primarul Emil Picu a încălcat astfel Legea 161/2003 care specifică foarte clar: „Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, ori rudele sale de gradul I”. În noul Cod Penal se specifică: „Fapta funcţionarului public care a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căruia a beneficiat sau beneficiază  de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

În consecinţă, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Zimnicea pentru verificarea indiciilor privind săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu de către Emil Picu, acesta fiind încunoştiinţat de începerea urmării sale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.