Social

Elevi bătuţi şi umiliţi de profesorul de Limba Română la Şcoala Siliştea Gumeşti

Silistea1Monica DUMITRESCU

De mai bine de doi ani, conflictele între elevii Şcolii Gimnaziale din Siliştea Gumeşti, părinţii acestora şi profesorul de Limba şi Literatura Română, Marian Ciobanu, se ţin lanţ.

Copiii spun că acesta vine băut la şcoală, îi bate, îi înjură şi îi umileşte. Mai mult decât atât, profesorul este acuzat de părinţi că le hărţuieşte fetele şi au depus numeroase plângeri la conducerea şcolii şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. De la colegi, directorul şcolii, până la inspectorul şcolar general, toată lumea recunoaşte că profesorul are mari probleme, având un comportament total neadecvat vizavi de elevi, însă până acum singurele măsuri care au fost luate împotriva acestuia sunt o observaţie scrisă şi scăderea calificativului anual la “suficient”. Urmare a obţinerii acestui calificativ, profesorul, titular al şcolii din Siliştea Gumeşti şi-a pierdut postul şi a fost detaşat la Liceul din Videle începând cu anul şcolar viitor. Marian Ciobanu a făcut însă cunoscută intenţia lui de a părăsi Teleormanul după încheierea acestui an şcolar pentru a se întoarce în judeţul Argeş din care provine, astfel că atât conducerea şcolii, cât şi cea mai mare parte a părinţilor au decis să mai aibă răbdare până atunci, cu atât mai mai mult cu cât în urma monitorizării pe care Inspectoratul Şcolar a realizat-o la această şcoală lucrurile păreau că s-au liniştit şi au intrat pe făgaşul normal.

Săptămâna trecută, însă, conflictul a reizbucnit după ce o fetiţă din clasa a V-a a spus părinţilor că a fost hărţuită şi umilită în faţa clasei de respectivul profesor. “Eram pe hol şi m-a luat în braţe şi mi-a pus mâna pe spate şi pe fund. Pe urmă în clasă m-a scos în faţa elevilor şi mi-a pus mâna pe fund”, povesteşte fetiţa. Revoltată, mama fetiţei, Roxana Daniela Anghel, spune că în aceste condiţii nu-şi mai poate lăsa copilul la şcoală.

“Pentru noi este o teroare acest om. Am o fetiţă clasa a V-a şi un băiat clasa a VII-a. Pe fata mea a pipăit-o pe holul şcolii şi a încercat să o ademenească la el acasă. Vine beat la ore. Îi înjură ca la uşa cortului. Pe băieţi îi bate şi îi pedepsește cum îi trece prin cap. Îi pune să stea sub catedră să îi miroasă lui picioarele. Nu mai suportăm şi ne e frică să ne mai aducem copiii aici la şcoală”, spune Roxana Daniela Anghel.

Copiii povestesc lucruri de neimaginat într-o şcoală în secolul XXI. “Pe mine m-a bătut şi mi-a dat nota 3 că nu mi-am făcut tema. Ne-a drăcuit, ne-a dat cu capul de pereţi. M-a pus lângă coşul de gunoi cu capul, să stau acolo în genunchi. Ne-a trimis la muncă, să-i luăm urzici, să săpăm la el în grădină, să-i cărăm lemne, să-i luăm ţigări, că fumează şi în clasă de rupe. Ne-a tuns”, spun în cor câţiva copii din clasa a VII-a.

“Ne ia la bătaie, ne înjură, ne face animale, ne înjură în toate felurile, ne bate cu palmele, ne rupe urechile. Pe mine m-a dat cu capul de perete, pe ceilalţi i-a luat de urechi tot aşa şi i-a băgat sub catedră. Se întâmplă asta în fiecare zi. Ne zice că noi suntem nişte prăpădiţi, suntem nemâncaţi, nu facem nimic”, spune un alt elev din şcoală.

Silistea4Marian Ciobanu nu neagă, dar nici nu recunoaşte acuzele

Plângerile copiilor şi părinţilor par să nu fi ajuns la cunoştinţa profesorului Marian Ciobanu. Nu neagă că îşi mai pierde cumpătul, dar nici nu recunoaşte cea mai mare parte a acuzaţiilor. Admite că mai înjură şi că îi pedepseşte pe copii pentru că nu învaţă.

“Când Cocoşilă era supărat de Moromete îi zicea: mănânci c… Când mă supără cum să nu zic aşa ceva? Cum mama dracului să nu înjuri în ţara asta de rahat, când eu nu pot să stau liniştit, când, întrebaţi la clasă, nu ştiu alfabetul, nu ştiu tabla înmulţirii. Este vina părinţilor! Uitaţi-vă, vedeţi pe cineva în uniformă şcolară, vedeţi doi copii îmbrăcaţi în acelaşi fel? Le-am cerut să aibă un maculator, pentru că scriu şi şterg cu pastă de nu ştiu ce, şi mai au şi ojă şi draci şi laci şi îşi dau pe astea, în clasa a V-a. Mamele lor sunt vinovate, vor să-şi vadă fetele păpuşi. Dar, fraţilor, sunteţi pe mine…”, spune Marian Ciobanu. Se răzgândeşte şi apără părinţii dând vina pentru eşecul elevilor pe sistemul de învăţământ, pe miniştri “care se perindă în ţara asta ca furnicile pe muşuroi”.

“Pe aceşti oameni nu-i acuz, sunt foarte mulţi care mă respectă şi îi respect. Eu nu pot să mă întorc împotriva părinţilor care au dat pe mâna mea copiii lor. Nu pot să spun decât că mă doare sufletul de ceea ce au reclamat aceşti părinţi. Gândiţi-vă şi dumneavoastă, aceşti copii sunt în clasa a V-a, nu a VIII-a, nu a XII-a”, mai spune Marian Ciobanu. Schimbă subiectul şi vorbeşte despre activitatea sa literară, de o valoare incontestabilă, de altfel. Şi-a dedicat o bună parte din viaţă mergând pe urmele moromeţilor, căutând oamenii, locurile şi lucrurile care au inspirat “Moromeţii” şi aproape că a devenit unul dintre ei, chiar dacă este argeşean de origine. În urmă cu peste zece ani, după ce a publicat “Marin Preda – Monografie sentimentală”, în grădina profesorului din Siliştea se adunau oamenii aşa cum se strângeau în Poiana lui Iocan pentru a vorbi despre viaţa lor, despre scriitor sau pentru a spune glume. Între timp lucrurile s-au schimbat.

Mai spune că săptămâna aceasta urmează să lanseze un nou volum: “Joi, Muzeul Naţional al Literaturii Române lansează cartea “Marin Preda şi ai lui”. Cartea mea. Şi dumneavoastră veniţi peste mine să vorbim despre aşa ceva?”.

 

Silistea2Conducerea şcolii va decide soarta acestui profesor

Directorul şcolii, prof. Anghel Mihăiţă, vede problema ca şi rezolvată. “Mai stă aici o lună şi jumătate şi pe urmă va pleca”, spune acesta. Directorul şcolii recunoaşte că profesorul Marian Ciobanu are un compartament nepotrivit, dar îl apără şi spune că este un profesor foarte bun ai cărui elevi au rezultate bune. Mai spune că şcoala are şi aşa probleme cu încadrarea dascălilor, foarte puţini încumetându-se să accepte un post în localitatea aflată la mare depărtare de oraş.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că decizia aparţine directorului şcolii. “Noi nu avem posibilitatea să îi desfacem contractul de muncă. Este treaba directorului de şcoală, pentru că el este angajator. Acest lucru se poate face însă, doar după parcurgerea etapelor legale, profesorul respectiv fiind titular”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, care recunoaşte că, în cazul profesorului Ciobanu, mutarea la o altă unitate de învăţământ fie că este în judeţ sau în afara lui nu este o soluţie.

2 Comments

  1. O mare parte din aceste vorbe nu sunt adevarate…familia unuia dintre elevi a fost hranita toata iarna de Marian Ciobanu si sunt recunoscatori cu asa minciuni…

  2. mircea maria

    acelasi lucru se intampla la scoala n.balcescu,unde directorul scolii,un suplinitor pus politic hartuieste copiii si cadrele didactice si spune ca nu ii este frica de nimeni ca are spare politic .Oare este normal?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.