Social

Educaţie pentru sănătatea orală în unităţile de învăţământ alexăndrene

Monica DUMITRESCU

Aproximativ 9500 de elevi din şcolile gimanziale şi liceele din Alexandria vor beneficia de ore de educaţie pentru sănătatea orală printr-un proiect iniţiat de medicul stomatolog Ionel Andrei. Proiectul respectiv a fost prezentat în ultima şedinţă a Consiliului local al municipiului Alexandria. Potrivit acestuia, în unităţile de învăţământ alexăndrene vor fi predate ore de educaţie pentru sănătatea orală după un curriculum elaborat într-o variantă modulară care se adresează elevilor, începând cu grupele pregătitoare până la clasele a XII-a inclusiv. Într-o primă etapă, în program vor fi cuprinşi 530 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, de la Şcoala nr. 7 din Alexandria. Iniţiatorul proiectului, medicul stomatolog, Ionel Andrei şi-a propus că până la sfârşitul acestui an şcolar în proiect să fie cuprinşi 9500 de elevi, atât de la şcolile gimnaziale, cât şi de la licee.

“Urmărim ca în cadrul activitătilor teoretice să se folosească metode interactive adaptate elevilor pe categorii de vârste. Vom căuta să responsabilizăm în egală măsura învăţătorii, profesorii, diriginţii şi nu în ultimul rând, părinţii care trebuie să semneze Acordul Pacientului Informat în calitate de reprezentanţi legali”, a explicat medicul Andrei.  Elevii participanţi la modelele de Educaţie pentru sănătatea orală vor fi testaţi prin probe scrise, probe practice, autoevaluare sau realizarea de anchete şi minicercetări.

Studiile arată că peste 60% dintre elevii care au împlinit 11 ani au cel puţin o carie. Un studiu privind sănătatea şi igiena orală realizat în rândul elevilor din Alexandria a scos la iveală aspecte îngrijorătoare. Mai mult de 50% dintre copiii examinaţi, având vârsta peste 11 ani, au prezentat carii la nivelul molarilor de 6 ani. Studiul a inclus 1.872 de copii cu o medie de 156 copii în şcoală. Metoda utilizată a fost cea de examen clinic dentar şi a fost efectuată conform criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de către medici dentişti. Vârsta medie a copiilor a fost de 8,6 ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.