DSVSA Teleorman – noi măsuri pentru stoparea intrării pestei porcine în judeţ

Zilele trecute, după ce pesta procină a ajuns în județul Giurgiu, vecin imediat cu  Teleormanul , dar şi în Dîmboviţa, cu care avem căi de comunicare directă în partea de nord – est, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman a instituit noi măsuri severe pentru stoparea intrării pestei porcine şi în județul Teleorman. Este vorba de extinderea şi intensificarea controalelor în trafic de către echipe formate din poliţiști de la IPJ Teleorman şi medici veterinari din judeţ. Sunt vizate toate şoselele de legătură dinspre Giurgiu şi Dîmboviţa, dar şi drumurile comunale interioare şi judeţene, controale în cadrul cărora sunt verificate transporturile de animale, carne şi preparate din carne. De asemenea, echipe de control mixte, medici veterinari şi poliţişti, efectuează controale în toate zile şi în toate localităţile în care se organizează târguri, pentru a preveni comercializarea animalelor vii bolnave, a celor sacrificate şi vândute sub formă de carne proaspătă de consum, precum şi produse şi preparate din carne.

Concomitent, este în desfăşurare programul de informare a populaţiei de către medicii veterinari, cu prioritate în localităţle limitrofe judeţului Giurgiu şi porţiuni din nordul judeţului limitrof cu Dîmboviţa. Oamenilor care au porci în gospodăriile proprii li se explică de către medicii veterinari modul în care se manifestă şi evoluează pesta porcină şi li se cere să fie foarte atenţi de unde primesc furaje sau alte produse pentru hrana animalelor. În același timp, medicii veterinari le solicită locuitorilor comunelor din judeţ să le aducă la cunoştintă toate suspiciunile, cazuri  de boală şi mortalitate la animale în general.

DSVSA anunţă cu toată resposabilitatea că în judeţul Teleorman nu există cazuri de pestă porcină, până în prezent, toate cele 270 de probe prelevate de la porcii  domestici şi 410 de la porcii mistreţi au fost negative. Și în continuare, medicii veterinari din judeţ şi specialiştii de la DSVSA vor fi prezenţi în toate localităţile din Teleorman şi vor institui măsuri imediate acolo unde este cazul şi în funcţie de situaţia creată pentru a preveni astfel răspândirea virusului peste porcine şi în Teleorman.

 

Leave a Comment

*

code