Social

DSP Teleorman verifică în această perioadă dacă spitalele din judeţ îşi pot desfăşura activitatea normal de sărbători

Carmen Dumitrescu

Desfăşurarea activităţilor în cadrul spitalelor teleormănene este realmente vitală pentru populaţie şi, în aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman este responsabilă de verificarea situaţiei fiecărei unităţi spitaliceşti, prevenind astfel situaţiile în care necesarul de medicamente, materiale sanitare şi echipe medicale n-ar mai fi satisfăcător pentru beneficiari. Ministerul Sănătăţii a emis un Ordin pentru stabilirea planului de măsuri privind evaluarea capacităţii unităţilor din sistemul de sănătate pentru asigurarea necesarului de medicamente, materiale sanitare şi echipe medicale destinate asistenţei medicale a populaţiei pentru perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, mai ales în contextul în care mini-vacanţa de sărbători nu predispune doar la relaxare şi distracţie, ci şi la toxiinfecţii alimentare, fracturi şi viroze. Astfel, s-au constituit echipe de lucru care au ca scop verificarea unităţilor spitaliceşti în vederea prevenirii unei activităţi ineficiente în intervalul sărbătorilor de iarnă, când este cunoscut faptul că activitatea medicilor este mai intensă decât în alte perioade ale anului. Un prim obiectiv ar fi determinarea capacităţii unităţilor sanitare din sistemul de sănătate de a asigura asistenţa medicală a populaţiei şi acest lucru vizează aprovizionarea unităţilor sanitare cu medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale. De asemenea, va fi verificată situaţia stocurilor de medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale şi va avea loc organizarea echipelor medicale care asigură continuitatea asistenţei medicale în perioada mini-vacanţei de sărbători şi elaborarea graficelor serviciilor de gardă. În cadrul aceluiaşi demers, se urmăreşte şi organizarea activităţii serviciilor de ambulanţă pentru perioada 24 decembrie – 6 ianuarie.

Un alt obiectiv presupus de această acţiune este asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit închis. În acest sens, DSP Teleorman va efectua o monitorizare a situaţiei farmaciilor din judeţ care asigură medicamente populaţia în perioada vacanţei de iarnă şi va promova, prin intermediul mass-media, programul de lucru al farmaciilor deschise în acest interval.

O altă problemă destul de presantă este asigurarea asistenţei medicale în mediul rural şi acest lucru se va realiza prin asigurarea personalului de specialitate, în speţă, medici de familie, asistenţi comunitari, personal din puncte farmaceutice şi asigurarea funcţionării centrelor de permanenţă prin stabilirea personalului de specialitate, graficului pentru asigurarea continuităţii şi a mijloacelor de transport. Un alt obiectiv ar mai fi asigurarea asistenţei medicale în situaţii excepţionale, care se realizează prin asigurarea asistenţei medicale prin Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi elaborarea planurilor pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, ministerul va organiza o videoconferinţă pe tema “Asigurarea asistenţei medicale în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, la care vor participa reprezentanţi ai ministerului, ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi prefecţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.